КАК СЕ ПРИГОТВЯ СОЛЕН КАРАМЕЛ

200 г - кристална захар
85 г - масло
120 мл - сметана 35 %
1/2 ч . л - ванилия екстракт
1/2 ч . л - морска сол , ползвам сол на люспи Fleur de Sel

Продуктите се изваждат от хладилника един час предварително.
Маслото се нарязва на кубчета. Захарта и сметаната се измерват като количество предварително. Изсипва се захарта в тенджера с възможно най-дебелото дъно, поставя се на котлон с умерена температура, като се наблюдава непрекъснато и се разклаща от време на време, за да се разпредели добре захарта.
С мокра силиконова четка се минава по стените на тенджерата, за да не оставят кристали от захарта.
В момента, в който се разтопи, се сваля от котлона и маслото се изсипва наведнъж, като се разбърква енергично. Между горещия сироп и маслото ще се получи реакция и ще се получи силно бълбукане на сместа.
След като маслото се поеме напълно от захарния сироп се започва наливането на сметаната на тънка струйка при непрекъснато енергично разбъркване. Накрая се добавя и морската сол, разбърква се до стопяването ѝ.
Карамелът се оставя на стайна температуза за около 15 минути. След това време може да се ползва за заливане на сладкиши или да се остави в хладилник. Трайността му е дълга, за около няколко седмици, тъй като захарта играе роля на консервант.
От горните продукти се получава около 150 г готов карамелен сос.
Този карамел може да намери приложение към много десерти. Може да се ползва за поливка на сладолед, сладкиши, кремове, дори и в чаша капучино, за декорации.
Опакован в красиво бурканче може да се подари на близък човек, заедно с домашно приготвени бисквити.





Коментари

Silaviya каза…
Много интересно, ще го пробвам

Популярни публикации