СЛАДКО ОТ ВИШНАП



1 кг - кристална захар
1/4 ч . л - лимонтозу
1.3 кг - вишнап

Плодовете се почистват под течаща вода. Отстраняват се дръжките, а костилките с помощта на безопасна игла или фиба за коса се отстраняват.
Почистените плодове се изсипват в дълбока тава и се засипват със захарта. Оставят се да престоят за една нощ.
На следваща сутрин плодовете се прехвърлят в дълбока тенджера. Поставят се на умерен котлон. След като заврат, се образува пяна, която се отстранява с решетъчна лъжица. Оставя се сладкото да ври на бавен огън,  да къкри на 4-та степен от възможни 9, като се разбърква периодично и се отстранява образувалата се пяна.
Времето за готовност на сладкото е различно и зависи от това колко са били сочни плодовете и с каква гъстота се предпочита. Но около час, час и половина би трябвало да е готово.
Класическият признак за това кога едно сладко е готово, е когато се капне капка върху порцеланова чинийка и тя не трябва да се разтича. По друг начин е да се излее малко сок от сладкото в чаша студена вода и ако образува топче захарта, означава, че сладкото е готово.
За мен това е малко подвеждащо и смятам, че най-добър резултат за готовност ще има според цвета на сладкото, а той би трябвало да е лилаво-розов. Не трябва да придобива кафеникав цвят.
След като сладкото от вишнап е готово, се прибавя разтвореното с капки вода лимонтозу. Разбърква се и се оставя за 2-3 минути. Сваля се от котлона и се оставя за 5 - 7 минути да отпочине.
Налива се в сухи горещи бурканчета, които се затварят веднага и се обръщат, за да вакуумират.

Сладко от вишнап



Коментари

Популярни публикации