ГЪБИ ПОРТОБЕЛО С БЕКОН И СМЕТАНА


2 бр - гъби Портобело
1 бр - малка скилида чесън
1 бр - малка глава стар лук
4 бр - бекон на  филийки
1 капачка - бял ром
1 ч . л - масло
зехтин - 2  по 2  с . л  разделени
100 мл - сметана 22 %
30 г - настърган пармезан
1/2 ч. л - сол
1/2 ч . л - смлян черен пипер
наситнени - копър и магданоз

Гъбите се обелват от горната им страна, става изключително лесно и в никакъв случай не се минава през течаща вода.  Навлажни домакинска хартия и с нея  се избърсва внимателно гъбата.
По принцип гъбите не се измиват под течаща вода, защото поемат много от нея и се развалят вкусовите им качества, а още повече при тази прекрасна гъба Портобело, която се характеризира, първо, с големината си около 15 до 18 см гугла, с прекрасен аромат, тя е сочна, не изсъхва, ако се приготвя на грил или във фурна, тя е съвършената добавка към всяко солено ястие.
След като е обелена, се отрязва пънчето ѝ до края. С нож се нарязва много ситно. С малка лъжичка много внимателно, без да се наранява гъбата и да се разчупва, се отстраняват ребрата ѝ под гуглата. Оставя се настрана.
Наситнява се лукът, чесънът и магданозът на много ситно. Беконът се нарязва на съвсем дребни парченца.
За мое улеснение сложих всички горни продукти в блендер и ги смлях на две - три пулсации, това е напълно достатъчно.
В тиган подходящ да се постави и във фурна,  ( ползвала съм чугунен тиган  ) на умерен котлон се загрява маслото и 2 с . л . от зехтина. Прибавят се смлените съставки от блендера и се запържват за 3 до 4 минути  под капак при периодично разбъркване. Подправят се със сол и черен пипер. След като останат на мазнина се добавя   капачката ром, разбърква се за 30 сек и се добавя сметаната.
Оставя се да се редуцира до по-суха смес и се сваля от котлона. Изважда се сместа, поставя се в чиния, избърсва се тиганът с домакинска хартия, налива се останалата част  зехтин и се поставят гъбите с гуглата им надолу да се запържат много леко, да захване леко златист цвят, също под капак. Изваждат се.
С готова смес се напълват гъбите, поръсва се настърган пармезан и се поставят в
загрята фурна на 180 градуса за 5 до 6 минути.
Изваждат се пълнените гъби, посипват се с наситнен магданоз и малко копър.
Гъбите могат да се поднесат като една лека вечеря със сезонна салата,  или за  предястие, но и в двата случая с чаша хубаво  сухо бяло вино. 

Коментари

Популярни публикации