КАПУЧИНОВИ ЗВЕЗДИ


300 г - бяло обикновено брашно
125 г - пудра захар
1 бр яйце - L
щипка сол
200 г - масло на стайна температура
2 пакетчета по 18 г  всяко - кафе капучино на прах
100 г - настърган черен кувертюр
200 г  -бадемов марципан
и още
белтък леко разбит с вилица
200 г - пудра захар
около 2 до 3 капки лимонов сок
и още бял   и черен разтопен шоколад

Фурна - 170 градуса.
Плоски тави покрити с хартия за печене.
Формичка за изрязване - звезда.
Работи се с миксер.
В купата на миксера се смесват брашното, захарта, солта, кафето - капучино на прах и настърган шоколад. Добавя се мекото масло и яйцето. Разбива се на средна скорост за около 3 минути и хубаво смесване на продуктите. Трябва да се получи гладко тесто, което се увива във фолио и се поставя в хладилник за около 2 часа.
След като се е охладило достатъчно тестото, се поставя на леко набрашнен плот, дели се на две части, едната се прибира обратно в хладилник , а другата се разточва с точилка на кръг/правоъгълник с дебелина около 3 мм. С леко набрашнена формичка се изрязват бисквитите - звездички.

След свършване на тестото се обират остатъците и се прибавят към другата половина от хладилника, която също се разточва и се изрязват фигури.
Бисквитките се поставят върху хартия за печене в тавата.
Пече се на 170 градуса за около 10-12 минути.
Охлаждат се напълно.
Марципанът със стайна температура се разточва с точилка и със същата формичка се изрязват звездички. Да не е по-тънък от 5 мм, може и да е малко по-дебел.
Основата на всяка бисквитка се намазва с глазура от пудра захар, белтък и лим. сок - трябва да е гъста , залепя се звездичка от марципан и се похлупва с другата бисквитка. Леко се притискат бисквитките.
С помощта на тънък шприц се шприцова бял и черен шоколад. Оставя се да засъхне за около 1 час на стайна температура.
Източник: Кулинарен блог: Кулинарно приключение - Габиhttp://lety-culinaryadventure.blogspot.com/
На мен ми трябваше малко повече от 200 г марципан - около 300 г. Тъй като го държах дълго на стайна температура, той добре беше омекнал и затова не се наложи да поставям глазура за залепване между бисквитката и него, както е по рецепта. Леко притиснах бисквитката от всички страни, за да се покаже плънката.










Коментари

Популярни публикации