ПАНЕТОНЕ - ВЪВ ФОРМАТА НА КРУФИН
7 г - суха мая
1/4 ч . л - кристална захар
350 г - бяло обикновено брашно
1/2 малка ч . л - сол
1 яйце L
2 бр - яйчени жълтъци
70 г - кристална захар
30 мл - свеж портокалов сок
40 г - разтопено масло
50 г - филиран бадем, разделен на три части
1 ч . л - портокалова ванилия
настъргана кора от 1 портокал
около 2 ч . л - настъргано индийско орехче
100 г - стафиди, разделени на три части
100 г - масло на стайна температура, разделено на три части
1 с . - ром
пудра захар - за поръска
Фурна - включена на 180 градуса.
Работи се с кръгли, по-тесни форми с диаметър около 13-15 см.
Ползват се 3 бр., покрити с хартия на дъното и вдигнати стени от хартия за печене.
Работи се както с миксер, така може и да се измеси с ръце.
Стафидите се заливат с 2-3 с.л. вряща вода и 1 с.л. ром.
Оставят се за няколко часа, докато поемат течността.
По-късно при ползване се изцеждат и много добре се подсушават в домакинска хартия.
В топлото мляко се прибавят 1 ч.л. захар, сухата мая, разбърква се и се оставя да шупне за 10-15 минути.
В купата на миксера се изсипва пресятото брашно, добавя се солта, разбърква се. По средата се изсипва шупналата мая.
Отделно в купа се разбива цялото яйце, жълтъците и захарта с вилица.
Отделно в купа се разбива цялото яйце, жълтъците и захарта с вилица.
Изсипват се върху маята и се добавя портокаловият сок.
Размесва се на бавна скорост, докато се образува груба топка тесто.
Разтопява се маслото и се прибавя към тестото при непрекъснато размесване, прибавят се ванилията и настърганата портокалова кора.
Измесва се тесто, докато се оформи гладка и еластична топка.
Измесва се тесто, докато се оформи гладка и еластична топка.
Поставя се в леко намаслена купа с масло да втаса, за около 1 час.
Втасалото тесто леко се премесва и се дели на три части.
Покриват се с кърпа и се оставят за 10 минути.
Първата топка тесто се разточва в кръг, по- тънко върху малко брашно с точилка.
Първата топка тесто се разточва в кръг, по- тънко върху малко брашно с точилка.
С четка се намаслява с 1/3 от маслото отгоре, намазва се, може и с ръка, из цялото тесто.
Поръсва се с индийско орехче, поръсва се и със стафиди и смачкани с ръце филирани бадеми.
Завива се на руло, покрива се с кърпа и се оставя да отпочине за 15 минути.
Завива се на руло, покрива се с кърпа и се оставя да отпочине за 15 минути.
След това време с остър нож рулото се срязва през средата до края, без да се среже горната му начална част, тя остава свързана, (така както се работи Руска плитка).
Едното разрязано парче тесто започва да се навива като охлюв, като обикаля и другото парче тесто. Прави пълен оборот и през несрязаното място, като срязаните страни да са от външната страна, да се забелязват. Края на тесто се подпъхва отдолу, като малко се повдига круфинът. Така се процедира и с другите две теста.
Готовите панетоне - круфини се поставят в тесните форми върху хартията.
Готовите панетоне - круфини се поставят в тесните форми върху хартията.
Оставят се да втасат за 1 час, или докато се изпълнят формите.
Пече се на 200 градуса за 10 минути. и на 180 градус за 25 минути.
Охлаждат се и се посипват обилно с пудра захар.
http://www.saporitoricette.com/it
Пече се на 200 градуса за 10 минути. и на 180 градус за 25 минути.
Охлаждат се и се посипват обилно с пудра захар.
http://www.saporitoricette.com/it
Коментари