ПАНЕТОНЕ - ВЪВ ФОРМАТА НА КРУФИН

Панетоне-круфин

80 мл - топло прясно мляко
7 г - суха мая
1/4 ч . л - кристална захар
350 г - бяло обикновено брашно
1/2 малка  ч . л - сол
1 яйце L
2 бр - яйчени жълтъци
70 г - кристална захар
30 мл - свеж портокалов сок
40 г - разтопено масло
50 г - филиран бадем, разделен на три  части
1  ч . л - портокалова ванилия
настъргана кора от 1 портокал
около 2 ч . л - настъргано индийско орехче
100 г - стафиди, разделени на три части
100 г - масло на стайна температура, разделено на три части
1 с . - ром
пудра захар - за поръска

Фурна - включена на 180 градуса.
Работи се с кръгли, по-тесни форми с диаметър около 13-15 см.
Ползват се 3 бр., покрити с хартия на дъното и вдигнати стени от хартия за печене.
Работи се както с миксер, така може и да се измеси с ръце.
Стафидите се заливат с 2-3 с.л. вряща вода и 1 с.л. ром. 
Оставят се за няколко часа, докато поемат течността. 
По-късно при ползване се изцеждат и много добре се подсушават в домакинска хартия.
В топлото мляко се прибавят 1 ч.л. захар, сухата мая, разбърква се и се оставя да шупне за 10-15 минути. 
В купата на миксера се изсипва пресятото брашно, добавя се солта, разбърква се. По средата се изсипва шупналата мая.
Отделно в купа се разбива цялото яйце, жълтъците и захарта с вилица. 
Изсипват се върху маята и се добавя портокаловият сок. 
Размесва се на бавна скорост, докато се образува груба топка тесто. 
Разтопява се маслото и се прибавя към тестото при непрекъснато размесване, прибавят се ванилията и настърганата портокалова кора.
Измесва се тесто, докато се оформи гладка и еластична топка. 
Поставя се в леко намаслена купа с масло да втаса, за около 1 час. 
Втасалото тесто леко се премесва и се дели на три части. 
Покриват се с кърпа и се оставят за 10 минути.
Първата топка тесто се разточва в кръг, по- тънко върху малко брашно с точилка. 
С четка се намаслява с 1/3 от маслото отгоре, намазва се, може и с ръка, из цялото тесто. 
Поръсва се с индийско орехче, поръсва се и със стафиди и смачкани с ръце филирани бадеми.
Завива се на руло, покрива се с кърпа и се оставя да отпочине за 15 минути. 
След това време с остър нож рулото се срязва през средата до края, без да се среже горната му начална част, тя остава свързана, (така както се работи Руска плитка).

Панетоне-круфин Едното разрязано парче тесто започва да се навива като охлюв, като обикаля и другото парче тесто. Прави пълен оборот и през несрязаното място, като срязаните страни да са от външната страна, да се забелязват. Края на тесто се подпъхва отдолу, като малко се повдига круфинът. Така се процедира и с другите две теста.
Готовите панетоне - круфини се поставят в тесните форми върху хартията. 
Оставят се да втасат за 1 час, или докато се изпълнят формите.
Пече се на 200 градуса за 10 минути. и на 180 градус за 25 минути.
Охлаждат се и се посипват обилно с пудра захар.
http://www.saporitoricette.com/it

Панетоне-круфин











Коментари

Популярни публикации