ВИЕНСКИ ЩРУДЕЛ

Ябълков щрудел по оригинална виенска рецепта

250 г - брашно тип 700
2 г - сол
1 бр - яйца - L
100 мл - топла вода
20 мл - олио
купа пълна с олио за престояване на тестото
ПЛЪНКА
150 г + 3/4 с. л  -галета
1/2 с. л - масло
140 г - кристална захар
10 г - канела на прах
170 г - стафиди
4 с . л - ром
2 с - - лимонов сок за поръсване на ябълките
ВАНИЛОВ СОС
500 мл - прясно мляко
2 равни с . л - брашно
7 с. л - кристална захар
3 бр - яйчени жълтъци
1 ч . л - ванилия екстракт
4 с . л - разтопено масло за намазване на щрудела

Фурна - 190 градуса. Плоска тава от фурната, покрита с намаслена хартия за печене и посипана с галета.
Стафидите се накисват в ром за няколко часа или се оставят за 1 нощ. Галетата (150 г) с малко масло се запичат в тиган до златисто. Ябълките се почистват и нарязват на кубчета. Поливат се с лимонов сок, за да не потъмнеят.
Прибавят се и напоените и изцедени стафиди, също и галетата. Захарта и канелата се добавят точно преди момента на поставяне на плънката в тестото, това се прави за да не се разводнява прекалено плънката.                                                                        
ВАНИЛОВ СОС
Сгорещява се млякото с половината захар. Разбиват се жълтъците с брашното и останалата захар, добавя се и малко студено мляко. След като се е сгорещило млякото се налива на струйка към жълтъците при непрекъснато разбиване с телена бъркалка. Връща се на котлона и се вари до леко сгъстяване на крема. Сваля се от котлона и се прибавя ванилията екстракт. Покрива се плътно с фолио и се оставя настрана.
Пресява се брашното и се добавят всички съставки за тесто. С приставката на миксера за тесто или с ръце се замесва, до момента в който се образува хубава топка меко тесто, което се отделя от стените на миксера/ръцете. Оформя се на топка и се поставя в купа пълна с олио за 30 мин. Олиото почти покрива тестото.
След 30 минути тестото се изважда и се поръсва с брашно от всички страни. Приготвя се голяма ленена кърпа и се поръсва обилно с брашно, върху нея ще се разточва тестото, така няма да залепва.
Тестото се разточва много тънко, така че да може да се чете или да се виждат буквите на вестник, примерно. Тестото го разточих на 6 разтворени длани в дължина и ширина. Тавата от фурната се покрива с хартия, намазва се тънко с парче масло и се поръсва с допълнителните галета. В плънката се добавя захарта.
Върху разточеното тесто в долния край се изсипва плънката по дължина, като краищата на тестото се оставят без плънка. Завива се руло, като излишното брашно се отстранява с четка, с помощта на кърпата, а краищата му се завиват като бонбон и се подпъхват под щрудела.
Пренася се в тавата и се поставя върху галетата, полага се със загънатата страна надолу. Намазва се с разтопено масло посредством четка.
                                                                                                 
Със салфетка се отстранява излишната галета, за да не прегаря по време на печенето. Пече се на 190 градуса до златисто, около 45 - 50 минути. 
Изважда се от фурната и веднага се намазва с разтопено масло. 
Охлажда се напълно и се покрива с пудра захар. 
Нарязва се на дебели парчета. 
Сервира се с ванилов сос и чаша хубаво виенско кафе. 
Превъзходна рецепта от австрийската кухня!
https://mycandykitchen.blogspot.com/







Коментари

Популярни публикации