ШОКОЛАДОВ ТРЮФЕЛ С ЛЮТ КАЙЕНСКИ ПИПЕР

Шоколадов трюфел с лют кайенски пипер

150 мл - сметана 30 - 35%
200 г - шоколад 60%
1 ч . л - ванилия екстракт
50 г - масло на стайна температура
100 г - маскарпоне на стайна температура
1 пълна  с . л  - меласа
5 6 бр - сушени сини сливи
1/2 с . л - тъмни стафиди
1/2 с . л - качествен коняк, или друг вид силен ароматен алкохол
240 г - шоколадови  бисквити, или трохи от кейк
ЗАЛИВКА ОТ  ШОКОЛАД
200 г - черен кувертюр
2 с . л - олио от авокадо или слънчогледово
1/4 до 1 1/2  ч. л - лют кайенски пипир
1 с . л - розов пипер

Шоколадов трюфел с лют кайенски пипер
Сухите плодове се накисват в качествен алкохол за около 2-3 часа. След това се изцеждат и нарязват на много ситни парченца. Алкохолът се запазва, оставя се настрана.
Бисквитите/кейкът се смилат в блендер до трохи. Оставят се настрана.
Начупва се на парчета шоколадът и се поставя в купа. Загрява се сметаната до точка на кипене и се излива върху шоколада. Оставя се за 2-3 минути и след това се разбърква с шпатула до еднородна смес. Охлажда се, да се сгъсти до консистенция подходяща за разбиване с перките на миксера
След като е достатъчно охладен, се разбива отново и се прибавя маскарпонето на 2-3 порции, следват маслото и меласата.
Добавят се сушените плодове и 2-3 с.л. отделения алкохол от плодовете. Разбърква се и се прибавят трохите от кейка или бисквитите. Разбърква се много добре с шпатула.
С чаена лъжичка се загребва от сместа и се оформя между навлажнени длани топчетата. Ползвала съм кантарче за еднакво тегло на бонбоните, около 16-17 г всяко. Подреждат се върху хартия за печене в плоска тава и се оставят да замръзнат във фризер. Бонбоните могат да се приготвят няколко дни по-рано и да се съхраняват в хладилник.
Приготвя се глазурата, като се начупва част от шоколада и се поставя на водна баня да се разтопи. Сваля се от котлона и се прибавя другата част от шоколада, нарязан на дребни парчета. Прибавя се и 1/4 ч.л. лют кайенски пипер и олиото. Разбърква се и се опитва до момента, в който ще се хареса на вкус. Пиперът трябва да се усеща, лютивината добре контрастира с шоколад. Количеството е на вкус и добавях до момента, в който на мен ми хареса, трябва да е приятно люто, освен това трябва да се има предвид, че дори и да е люто останалата част от бонбона, глазурата, ще омекоти лютивината.
Изваждат се добре охладените бонбони и се потопяват с шоколад. Подреждат се върху хартия за печене, за да стегне шоколадът.
Всяко топче бонбон, докато е все още влажна глазурата, се поръсва със счукан розов пипер за приятна декорация. Розовият пипер не е лют, а само много ароматен, особено когато е току-що смлян/счукан.
 http://vkusnosbety.blogspot.com/
Шоколадов трюфел с лют кайенски пипер Ползвала съм олио от авокадо, но не е проблем да бъде заменено със слънчогледово.
Меласата не би трябвало да се пропуска, тя е с изключителен вкус на прегоряла захар, аромат на шоколад и също така аромат на хубаво кафе.
За трохи съм ползвала бисквити с какао.

Шоколадов трюфел с лют кайенски пипер

Коментари

Популярни публикации