ФЛАН С ТИКВИЧКИ И ШУНКА НА ФУРНА

Флан от тиквички

2  средно големи - тиквички
80 г - масло
2 с . л - зехтин Екстра Върджин
50 - 70 г - твърдо сирене, Чедър
4 - яйца
80 г - суха шунка
1/2 глава - червен лук
1 скилида чесън
200 мл - сметана 30%
1/4 ч . л - смляно индийско орехче
1/2 връзка -  наситнен копър
1 ч . - сол
1/2 ч . л - смлян черен пипер

Фурна - 190 градуса.
Форма за флан или такава, която може да се постави да се пече на водна баня.
Тиквичките се измиват под течаща вода. . 
Нарязват се на кубчета. Оставят се настрана.
Наситняват се лукът и чесънът. 
Шунката се нарязва на кубчета. 
Сиренето се настъргва на едро ренде. 
Наситнява се копъра.
В тиган се разтопява маслото и зехтина. 
Прибавя се наситнен лук и наситнен чесън и се задушава под капак, докато омекнат, около 2-3 минути.
Изсипват се тиквичките, разбъркват се хубаво, за да се овалят в мазнината и се задушават, но трябва да останат цели парченца, al dente,  защото ги чака още готвене във фурната.
Добавя се и шунката, разбърква се хубаво и се оставя за няколко минути на котлона.
Подправя се със сол и прясно смлян черен пипер. 
Сваля се от котлона и се добавя настърганото сирене, разбърква се внимателно, докато се разтопи от топлината на продуктите. Оставя се настрана.

Флан от тиквички

Яйцата се разбиват с вилица и се прибавя  цялата сметана, разбърква се до хомогенност на продуктите и се посипва със смляно индийското орехче и наситнен копър, ако е необходимо се добавя още малко сол. 
Цялата смес се излива върху  тиквичките и внимателно се разбърква.
Сместа се изсипва в намаслена форма със зехтин, която се поставя в голяма тавичка за печене на водна баня. Налива се гореща вода до средата на формата.
Пече се на 190 градуса за около 20-25 минути или до хубава златиста коричка. 
Охлажда се във формата за около 20 минути и след това се изважда.  
Може да се обърне върху сервизна чиния, по избор е.
Поднася се като топло основно ястие за една лека вечеря, добавя се топка заквасена сметана, но може и студено като предястие.
https://divinacucina.com/

Коментари

Популярни публикации