БАЗЛАМИ НА ТИГАН

Базлами на тиган


200 мл  топла вода
125 г - заквасена сметан, или мътеница , вода
25 г - свежа мая или 7 г суха
1 ч . л - кристална захар
1 1/2 ч . л - сол
3 с . л - разтопено масло
500 г - бяло обикновено брашно
сусам

Тиган с незалепващо покритие около 24 см.
Базламите са работени в миксер.
Ползвала съм заквасена сметана.
В купата на миксера се поставят първо течните съставки, като предварително активирах сухата мая с ч.л. захар и малко топла вода, за да съм убедена , че е активна.  Оставих я за шупне за 15 минути и я добавих към съставките. 
Добавя се брашното и се измесва тесто за около 10 минути, или докато се отдели от стените на купата. 
Поставя се в леко намаслена купа с масло да втаса за около 60 минути.

Базлами на тиган 

Втасалото тесто леко се премесва върху брашно и се дели на 5 бр. или на 10 бр. топки. 
По избор всяка топка или половината от тях може да се поръсят със сусам. 
Разточват се с големината на основата на тигана върху плот, поръсен с брашно. 
Покриват се и се оставят за отпочинат за около 30 минути.
Загрява се тигана с дебело дъно на умерен котлон. 
Поставя се първата разточена базлама и се пече от двете страни. 
От неизпечената страна се получават огромни хубави мехури, след това се обръща базламата върху тях. 
След като е готова, се поставя в затоплена чиния и се покрива с кърпа. 
Следва другата базлама. 
Печенето им е по-бавно, защото при усилване на котлона ще започнат за изгарят отвън, а отвътре ще бъдат сурови, а и се получават грозни черни запечени петна.
Тиганът не се намазнява.
В тази рецепта заквасената сметана може да се замени с йогурт или само вода или мътеница. Приготвянето на мътеница е на чаша прясно мляко се добавя 1 с.л. оцет или лимонов сок, изчаква се 20 минути. Мътеницата е готова.
Тестото за базламите в някои рецепти е лепкаво, но при хубаво измесване става еластично, в други рецепти е с по-твърда консистенция дотолкова, че да не лепи по ръцете.
По избор може да се приготвят по-големи или по-малки базлами, като тестото се разделя съответно на малки или големи топки и да се разточи с желаната големина.
Този хляб е изключително вкусен , тънък и хрупкав. 
Може да се постави солена плънка  или да се посипе със сладко по избор, ягоди, череши, по избор.
https://vkusenden.blogspot.com/


Базлами на тиган


Базлами на тиган


Коментари

Популярни публикации