СОЛЕНА ГРЪЦКА БУТЕР БАНИЦА СЪС СПАНАК

Гръцка бутер баница със спанак

300 г - бейби спанак
2 листа- размразено бутер тесто
1 бръзка - зелен лук
1/2 връзка - копър
250 г - рикота
200 г - сирене Фета
1 бр - яйце L, разделено
1 ч. л  - сол
1/2 ч . л - смлян черен пипер
бял и черен сусам - за поръска
                                                                                                                                                                Фурна - 200 градуса                                                                                                       
;
Плоска тава покрита с хартия за печене.
Спанакът се измива, подсушава се доколкото може с домакинска хартия, това е важно за да бъде сух в бутер тестото и грубо се нарязва с нож. Поставя се в голяма купа, отгоре се добавя наситнен зелен лук, изсипва се рикотата и грубо наситнено сирене Фета, наситнен копър, подправя се със сол на вкус, в зависимост колко е солено сиренето, черен пипер и един жълтък.
Сместа се разбърква с ръка, смачква се, така ще се смали обема ѝ и ще се превърне в кремообразна маса. Може да се постави в робот и на принципа на старт-стоп бутона да се смели, но така че да се усеща сиренето и да останат приятни малки бучки. Мазнина в плънката не се добавя, достатъчна е мазнината в бутер тестото. След като е готова плънката се опитва на сол и евентуално се добавя.
Тестото се отваря върху поръсен плот с малко брашно. Посредством точилка леко се разточва в дължина и леко в ширина, поставя се в тава, застлана с хартия за печене. С остър нож се правят в лек диагонал отстрани разрези, като се запазва неразрязана средната част.
Ако е трудно да се разреже в тавата, може да се извади заедно с хартията и върху плот да се направят разрезите. В неразрязаната част на тестото се поставя половината от плънката, разпределя се. Следва разрязаните части да се оформят като плитка.
Разбива се белтъкът и посредством четка се намазва върху рулото (за намазване на печивата винаги ползвам белтък, той така не прегаря както жълтъка). Поръсва се с двата вида сусам. Оставя се в хладилник, докато загрее фурната.

Пече се на 200 градуса до хубаво зачервяване, около 45-50 минути, като се има предвид, че сплетените части по-трудно се изпичат и времето е малко повече от обикновено. За да не прегори по средата на печенето отгоре се поставя една хартия.
Баницата се изважда от фурната, оставя се да се охлади и след това се нарязва на дебели парчета, поднася се със сос дзадзики.
-https://www.dimitrasdishes.com/


Гръцка бутер баница със спанак







Коментари

Популярни публикации