КИПЪРСКА БАКЛАВА С ШОКОЛАД - BURMA TATLISI

Шоколадова баклава (Burma Tatlisi)

500 г - фини кори за баклава
125 г - смлени орехи
50 г - орехи нарязани с нож на по-едро
100 г - шоколадови капки , или настърган шоколад
настъргана кора от 1 лайм
настъргана кора от 1 портокал
1 1/2 с . л - кристална захар
1 1/2 с . л - семола или фин грис
100 мл - олио за намазване на корите
70 мл - минерална газирана вода
80 г - разтопено масло за намазване на баклавата
СИРОП
750 г - кристална захар
565 мл - вода
3 шайби лимон

Фурна - 175 градуса.
Подходяща тава за печене - 32–22 см.
1. В малка тенджера се смесват газираната вода и олиото. Поставят се на котлон до завирането им и се свалят. Сместа се оставя да се охлади.
2. Приготвяне на сироп. В тенджера се изсипва захарта, водата и шайбите лимон. Поставя се на котлон и се оставят тихо да ври, като се засича време от 10 минути. Сваля се от котлона и се оставя да се охлади напълно.
3. Всички продукти за плънката се смесват в по-голяма купа.
4. Приготвянето на самата баклава. Корите се отварят, поставя се една кора на плоска повърхност, намазва се с олиото с газираната вода посредством четка, захлупва се с втора кора, намазва се и тя. В по-тясната страна на кората се поставя дълга подходяща гладка пръчка. Завива се на един оборот на руло и с лъжица, около 2 лъжици, на всяка кора се посипва от плънката в долната част точно до пръчката, която е захваната на руло. Завива се пръчката с помощта на ръцете. От двата края се захваща и се събират корите като хармоника Пренася се до тавата и там внимателно се издърпва пръчката, като не се разваля хармониката на кората.

Шоколадова баклава (Burma Tatlisi)

По този начин се приготвят и следващите кори. Получените рула се подреждат плътно едно до друго. С остър нож се нарязват на парчета с желаната големина. Разрязах на три места. Отгоре баклавата се намаслява с четка с разтопеното масло.
Пече се на 175 градуса за около 40 минути или до приятен загар.
Топлата баклава се залива с охладения сироп. Покрива се с фолио. Оставя се да отлежи за 1 но
Източник:  Мария Митева-https://www.mycookingbookblog.com/
За първи път приготвям кипърска шоколадова баклава. Разкошна е на вкус.
За улеснение приготвих шоколада, като го смлях в блендер на по-големи парченца, на няколко пулсации, защото ако се приготви на ренде, бързо се топи в ръката. Ползвах два вида шоколад - черен кувертюр и млечен кувертюр.
Затруднение изпитах при търсенето на подходяща пръчка или парче метал, на което да завивам корите. Също така може да се ползва и игла за плетене, но аз не разполагах с нито едно от двете и окото ми се спря на дървена закачалка, която веднага разкостих и ползвах долната ѝ част за навиване на корите и мисля, че уцелих точния размер на рулата. Това е само препоръка
Ако се ползват малко по-плътни кори, тогава се навива руло само от един брой кора.

Шоколадова баклава (Burma Tatlisi)

Коментари

Популярни публикации