БУГАЦА - ГРЪЦКАТА БАНИЦА С КРЕМ (THESSALONIKI`S)

6 до 7  бр -  кори за баница
125 г - разтопено масло
КРЕМ
800 мл - прясно мляко
170 г - семола
200 г - кристална захар
фино настъргана кора от 1 лимон
3 - 4 зърна мастикс фино счукани до прах
2 ч . л - екстракт ванилия
2  изрязани цели лимонови кори
щипка - сол
и още
2 с . л - масло
1 - цяло яйце
1- яйчен жълтък
пудра захар, канела на прах

Фурна - 180 градуса
Керамична форма 28/22 см.
Започва се с приготвянето на крема, за да се охлади малко, докато се приготвят корите.
В касерола се изсипва млякото, половината захар, мастиксът, ванилията и целите парчета лимонова кора. Оставя се на умерен котлон до точка на кипене. Междувременно се разбъркват грисът и захарта, това смесване ще помогне да не станат  бучки при варенето.
Изважда се лимоновата кора и се изсипва в горещото мляко гристасъс захарта и фино настърганата лимонова кора, разбърква се през цялото време, докато се получи гъст крем, около 1-2 минути. Сваля се от котлона и се оставя настрана малко да се охлади и се добавя цялото яйце и жълтъка, разбърква се много хубаво, може да се ползва миксер и накрая 2 с . л.  масло, отново хубаво се разбърква. Оставя се настрана.
Фурна 180 градуса.
Плоска тава, покрита с хартия за печене.
Маслото се разтопява.
Корите се отварят и се изброяват общо 7  бр. Две кори се отделят настрана, като се покриват с влажна кърпа, за да не съхнат.  Първата кора се поставя в тавата, така че отстрани да излиза  и отгоре се покапва с лъжица с масло. Покрива се с втора кора, също се покапва навсякъде с масло,  трета кора - масло,  и така до 5-та кора. Излива се цялото количество крем, разпределя се. Събират се корите, тези които са отвън,  към средата, няма да може да покрият напълно, затова се продължава с още  2  кори,  които също са добре намаслени с масло. Подпъхват се по страните на формата, прибират се навътре под всички останали кори и помощта на шпатула. 
Баницата се разрязва на 6 парчета и останалото масло се разпределя отгоре. 
Пече се на 180 градуса за около 30 - 35 минути, или до хубав златист загар.
Оставя се да се охлади, поръсва се с пудра захар и канела .
Източник: Dimitra`s Dishes https://www.dimitrasdishes.com/                                                                     
Това е още един сладък вариант на баница,  която неведнъж сме опитвали в Солун или най-вече в Серес,  точно там са най- добрите майстори на Бугаца , но  и не само там, има я из цяла Гърция.
Получава се прекрасен десерт, хрупкав, ароматен на лимон, масло и ванилия и пълен с мек фин крем. Изключително лесно се приготвя и винаги е с прекрасен резултат.

Бугаца




Коментари

Популярни публикации