ТОРТА С БАДЕМОВ ПРАЛИН - ALMOND PRALINE CAKE ( TOSCAKAKA )


2 - яйца L, или 3 - М
150 г - универсално брашно
150 г - кристална захар
80 г - масло на стайна температура
75 мл - бътермилк
1 равна ч. л - бакпулвер
2 пакетчета - ванилин
щипка - сол
БАДЕМОВ ПРАЛИН
150 г - филиран бадем
125 г - захар Деметра, или по - тъмно кафява захар
100 г - масло
50 мл - прясно мляко
2 пакетчета - ванилин
щипка - сол

Фурна - 175 градуса
Кейкова форма с ринг 20 см застлана на дъното с хартия за печене и много добре намаслени стените й.
Бътермил не се продава готов, затова може да се приготви като към 75 мл прясно мляко се добави сок от 1/2 малък лимон. Оставя се за 15 минути и ще се получи подобна смес на бътермилк.
Яйцата се разпенват много хубаво  с миксер и се прибавя захарта. 
Разбиват се до побеляване за около 5 - 7 минути. Прибавя се ванилина.
Добавя се разтопеното масло , разбива се и следва  бътермика, разбива се на ниска скорост на миксера. 
Брашното заедно с бакпулвера и солта се пресяват над купата и се разбива отново на ниска скорост,  докато се приеме.
Сместа се изсипва в кейковата форма. 
По всяка вероятност ще се получат малки въздушни мехури, затова се удря няколко пъти формата в плоска повърхност, или с дървено шишче се пробождат.
Формата се поставя в загрята фурна на 175 градуса и се пече за около 25 минути, или до суха клечка поставена в средата на сладкиша.
Десетина минути преди да се извади сладкиша от фурната се започва с приготвянето на бадемовият пралин.


В касерола  на слаб котлон се стопява маслото, заедно със захарта при непрекъснато разбъркване. Щом започне да завира се изсипват филираните бадеми и много хубаво се разбърква, добавя се и прясното мляко и ванилина, отново хубаво се разбърква.
Изважда се сладкиша от фурната и веднага се залива с бадемовият пралин, бързо се разпределя и формата отново се слага във фурната  , да се запече за още 20 минути.
Изважда се, оставя се да се охлади за 5 - 7 минути и се минава по страните на формата с плосък нож, за да се отлепи , защото по всяка вероятност бадемите са се запекли за стените.
Оставя се да се охлади напълно в самата форма. След това се освобождава ринга.






Коментари

Популярни публикации