BLACK FOREST TRIFLE - ТРАЙФЪЛ ШВАРЦВАЛД В КУПА

Торта Шварцвалд в купа (Black Forest Trifle)

ШОКОЛАДОВ БЛАТ
120 г - черен шоколад  - 60 - 70%
113 г - масло
200 г - кристална захар
2 - яйца  L на стайна температура
1 ч . л - екстракт ванилия
95 г бяло обикновено брашно
ЧЕРЕШИ
700 г - череши в сироп
2 с . л- черешова ракия  Kirsch
40 г - кристална захар
КРЕМ ШАНТИЛИ
400 мл - сметана  35 - 40 %
1 с . л - кристална захар
1 ч . л - екстракт ванилия

Фурна - 165 градуса;
Форма квадратна   20/20  см, намаслена и покрита с хартия за печене.
В купа на водна баня се поставят маслото и шоколадът. Разтопяват се, свалят се от котлона. Добавя се захарта и ванилията. Разбива се с телена бъркалка много добре. Едно по едно се добавят яйцата и разбиването продължава до гъста и лъскава смес.
Сместа/шоколадовото тесто трябва да бъде освен гладко, но и тежко, да се задържа по телената бъркалка и да пада на панделка.
Изсипва се в приготвената форма и се пече на 165 градуса за 25 минути.
Изважда се от фурната, обръща се върху решетка, отстранява се хартията и оставя да се се охлади напълно.
ЧЕРЕШИ
Плодовете се изцеждат. Течността се поставя в тенджерка заедно със захарта и се оставя на умерен котлон да се редуцира за около 10 - 15 минути. Сиропът трябва от 240 мл да стане до 170 - 180 мл. Сваля се от котлона и се добавя Kirsch. Заливат се плодовете и се оставят настрана докато напълно се охладят. Може и да се оставят за няколко часа, за да се напоят напълно.

 Торта Шварцвалд в купа (Black Forest Trifle)

ШАНТИЛИ
В купа с миксер се разбива сметаната и захарта до хубав плътен сняг. Добавя се ванилията.
СГЛОБЯВАНЕ
Изпеченото шоколадово тесто се нарязва на малки правоъгълници, които се поставят по стените на стъклена купата, (около 22-23 см горен размер) само като един ред. Следва всеки правоъгълник да се залее със сироп , поставят се плодовете на случаен принцип около шоколадовите парчета и се залива с голяма лъжица крем Шантили. Разпределя се.
Отново следват шоколадови парчета, напояване със сироп и подреждане на случаен принцип на плодовете. Отгоре се залива обилно с крем. Заглажда се. Оставя се в хладилник няколко часа за да се смесят добре вкусовете на плодове , сметана и шоколад. Преди сервиране се украсява с пресни плодове и се настъргва черен шоколад. Сервира  се с голяма сервизна супена лъжица, като всеки сам си сервира.
https://www.joyofbaking.com/

Черешовата ракия Kirsch е емблематична за тази торта.
Ползвала съм замразени  черни череши.


Торта Шварцвалд в купа (Black Forest Trifle)

Коментари

Популярни публикации