БУТЕР ПАЙ С ПЪРЖЕНИ ЯЙЦА И БЕКОН

Солен пай с бутертесто и плънка

7 - яйца - L,  като 1/2 белтък  се отделя в купичка
сол
смлян черен пипер
1 ч . л - зехтин  Екстра Върджин
1 лист размразено бутер тесто
4 до 6 филийки бекон
50 г - настъргана моцарела
босилек
черен сусам - за поръска

Яйцата се счупват в купа, посоляват се със сол и черен пипер. Разбиват се с телена бъркалка. Загрява се мазнината и яйцата се изпържват като бъркани яйца. Свалят се от котлона и се оставят настрана.
Бутер тестото се разрязва по дължина на две равни части. Едната част се нарязва на четири ленти около 1 см широчина, без да са разрязани в горната си част, за да може да се сплетат на четворна плитка.
Другата част от бутер тестото по края се намазва с разбито яйце или само с белтък. По средата се изсипват бърканите яйцата,  моцарелата, разпределят се, а отгоре се нареждат лентите бекон, като се припокриват леко една в друга.
Посипва се шепа наситнен босилек, ако е необходимо - сол на вкус, и се поръсват с прясно смлян черен пипер. Частта от тестото, която е нарязана на ленти, се сплита на четворна плитка и се поставя, захлупва върху основното тесто. С пръсти се оформя борд. Намазва се с белтък и се поръсва черен сусам.
Пече се на 200 градуса за около 20 минути
Източник: So Delicious-https://sodeliciousdairyfree.com/
Една елементарна, но разкошна рецепта за бърза вечеря, а защо не и за един обяд. Рецептата търпи всякакви варианти и плънки, като могат да се поставят още накълцани маслини, може да се ползва прошуто или друг вид хубава шунка, но важното е в основата да има бъркани яйца, това е интересното и разнообразното тук. Те придават пухкавост и сочност на плънката. Моцарелата е задължителна.

Солен пай с бутертесто и плънка



Коментари

Популярни публикации