ОБИКНОВЕНА БАНИЦА С ЯБЪЛКА



400 г-  пакет кори за баница
7 - 8 средно големи по-киселки - ябълки
100 г - разтопено масло
70 г - зехтин Екстра Върджин
1 ч . л -канела на прах
сок от 1/2 лимон
2 - 3 шепи микс от златни и тъмни стафиди
около  70 г - смлени на по-едро орехи
кристална захар
пудра захар за поръска

Фурна - 170 градуса с вентилатор.
Кръгла тава 30/32 см много добре намаслена с част от мазнината посредством силиконова  четка, включително и стените й.
Зехтинът и маслото се поставят на  слаб котлон, докато се разтопи маслото. Оставят се настрана.
Ябълките се почистват от кората и семките и се филират през ренде Мандолина. Ще се получи голям куп филирани люспи ябълки. 
Поспиват се с прясно изцеден лимонов сок, добавя се канелата, стафидите, (може да се поръсят директно върху ябълковите филийки )смлените орехи и хубаво се разбърква с ръка, за да не са полепнали филийките ябълки.  Не добавям захар, за да не се получи прекалено много ябълков сок, добавям след като съм поставила плънката върху корите. Оставят се настрана.
Корите се отварят.
Взима се една кора и   добре се  покапва с лъжица  мазнина,  не се намазват с четка,  за да не се слепват със следващата. По този начин, когато само е посипано/покапено масло корите оставят по-въздушни. Поставя се и втора кора,  която също се покапва с мазнината.
От купата с ябълки се хващат около 3 добри щипки и се поставят откъм по-късата страна на корите. Посипват се със захар, аз ги посипвам с 1 1/2 с. л .  но е въпрос на избор и вкус.
Завивам корите на ролка и поставям в тавата за печене. Следват другите кори,  докато се изчерпат, като се завиват около предишната.
С останалата мазнина добре се  намаслява  посредством четка изцяло баницата.
Пече се в загрята фурна на 170 градуса за около 40 -45 минути.

Баницата се охлажда напълно и се посипва с пудра захар.
Ябълките,  които съм ползвала ги наричам, "виладжийски ни  ябълчици", те са напълно расли на воля, необработвани и напълно екологично чисти. Не са много красиви на външен вид, но са с прекрасни вкусови качества, приятно сладко-кисела ябълка, малко дребна, но вкусна.




Коментари

Maego67 каза…
Извинете,тези 2 - 3 шепи микс от златни и тъмни стафиди към сместа от ябълките ли се добавят,че не пише?
ММ каза…
Сега ще допълня, разхвърлям отгоре върху ябълковите филийки

Популярни публикации