КАРАМЕЛИЗИРНА ТИКВА НА ФУРНА

Карамелизирана тиква на фурна

500 г - сурова тиква
50 г - масло
5 -яйца L
1 литър - прясно мляко
7с . л - кафява захар
1 с - - бяло брашно
1/2 ч . л - смляна канела
1/4 ч . л - джинджифил на прах
1/4 ч . л - смляно индийско орехче
1  прах - ванилия
2- 3 розики - карамфил
шепа - стафиди
1 капачка - ром
КАРАМЕЛ
5 с . л - кафява захар
1 с . л - масло

Голяма и дълбока форма за печене с диаметър 32 см и височина 6/7 см.
Тиквата се почиства от семките, обелва си и се нарязва на кубчета около 4 - 5 см.
Поставя се в съд за готвене на пара. Сварява се до полуготовност. . Сваля се от котлона, изцежда се водата, а тиквата се посипва с 1 с.л. брашно, разбърква се, за да полепне. Оставя се настрана.
КАРАМЕЛ
Касерола с дебело дъно се поставя на умерен котлон и се сипва 1 с.л. кафява захар, изчаква се да се разтопи и се добавя нова лъжица - така, докато свърши захарта. Накрая се прибавя и 1 с.л. масло, разбърква се и се излива във формата за печене, разпределя се. Оставя се настрана.
В голяма купа с миксер се разбиват яйцата и 7 с.л. кафява захар за около 3-4 минути добавят се всички подправки, ром, ванилия джинджифил, индийско орехче, карамфил, канелата разбива се и се налива прясното мляко.
Парчетата тиква се подреждат в тавата върху карамела.
Върху тиквата се разхвърлят стафидите и се излива млечната смес
Пече се на 180 градуса за около 50 минути.

Карамелизирана тиква на фурна




Коментари

Популярни публикации