СЛАДКО СЪС ЗЕЛЕНИ СМОКИНИ


Сладко със зелени смокини
Снимка: marcheva14


1 кг - здрави, зелени смокини
1 кг - кристална захар
380 мл - вода
1 ч. л - лимонтозу

Подбират се здрави, зелени смокини. Измиват се. Надупчват се с игла на няколко места и се поставят в голяма тенджера пълна със студена вода. Варят се 3 пъти по 5 минути , за да се отстрани горчивият вкус на зелената смокиня.
Времето се засища от момента на завирането. Водата се изхвърля и отново се налива студена вода. След последното варене смокините се поставят в гевгир и се обливат със студена вода. Отцеждат се и се охлаждат.
От захарта и водата се сварява сироп за около 10 минути. В сиропа се добавят смокините и се варят на силен огън за около 20 минути. Не се разбъркват с лъжица , а само се отпенват с решетъчна лъжица-
Тенджерата се поклаща , докато се варят плодовете.
Сваля се от огъна и се оставя за 24 часа на стайна температура без капак.
След тези часове се възваряват отново до необходимата гъстота на сиропа.
Накрая се прибавя лимонтозуто разтворено в 2 - 3 ч . л вода, за да се разтворят кристалите.Сваля се от котлона и се налива в горещи и сухи бурканчета. Обръщат се за да вакуумират. 

Коментари

Популярни публикации