ЗЛАТЕН ЯБЪЛКОВ ПАЙ


375 г - универсално бяло брашно
4 с . л - кристална захар
щипка - сол
1 - яйце L
100 г - масло на стайна температура
4 - 5 с . л - ледена вода
ПЛЪНКА
5 - ябълки със среден размер
57 г  - масло на стайна температура
150 г - кристална захар
сок от 1/2 лимон
1/2 ч . л - канела на прах
1/4 ч . л - настъргано индийско орехче
1 - яйчен жълтък за намазване

Фурна - 180 градуса
Кръгла форма 22-23 см  с ринг, добре намаслена с парче масло и леко покрита с малко брашно и изтръскана.
В купа се разбърква брашното, захарта и солта. 
Добавя се мекото масло и с ръчен блендер се довежда до трохи. 
Добавя се яйцето и хубаво се размесва, но все още тестото не може да се събере , затова по-малко се добавя ледена вода, до момента в който ще направи спойка.
Завива се във фолио и се оставя на стайна температура, докато се приготвят ябълките. 
Почистват се от кората и семките и се нарязват на филийки.
.Поставят се в тиган заедно с маслото, захарта , канелата, индийското орехче и се изстисква сок от половин лимон. 
Оставя се на умерен котлон докато се карамелизират, сместа трябва да е по-суха и да има много малко остатъчен сок.
Масленото тесто се дели на две части.
Едната част се разточва с точилка с малко по-голям размер от дъното на формата, за да има възможност да се оформи борд, около 2 - 2.5 см.


Изрязаното тесто се полага във формата и се оформя борд. С вилица се надупчва на няколко места. 
Изсипва се цялата плънка, разпределя се. 
Оставя се настрана в хладилник.
От останалото тесто се изрязват ленти около 1 -  1.5 см. Те ще послужат за решетка на ябълковия пай.
Изважда се формата и лентите се поставят, като се редуват една след друга.
От останалото тесто от лентите може да се изрежат формички и да се залепят за декорация.
Разбива се с вилица  жълтъка и с четка се намазват лентите.
Пече се на 170 - 180 градуса за около 45 - 50 минути.
Изважда се от фурната и се охлажда за около 20 минути в самата форма, а след това се освобождава ринга и се охлажда напълно върху решетка.
http://cairocooking.com/







Коментари

Kokona каза…
Много красив пай :)
Marcheva каза…
Благодаря ти, мила приятелко!

Популярни публикации