СИЦИЛИАНСКИ ПИЛЕШКИ ГЪРДИ С ВИНО МАРСАЛА




4 бр - пилешки гърди
около 100 - 120  г -. бяло брашно
1 1/2 ч . л - сол
1 1/2 ч . л - смлян черен пипер
50 мл -  . зехтин Екстра Върджин
30 г - парче хубаво масло
400 г   - . печурки
200 мл - вино Марсала

Нужен ви е дълбок тиган за пържене със зехтин и бучка масло.
1. В купа се изсипва брашното, сол, черен пипер и се разбърква. Натопяват се пилешките гърди и се набрашняват добре и от двете страни. Не се изтръскват и се оставят настрани;
2. Загрява се зехтинът на среден огън и пилешките гърди се запържват и от двете страни до приятно златисто. Изваждат се;
3. В тигана се изсипват гъбите и веднага се заливат с виното Марсала. Оставят се да се задушават за около 4-5 минути;
4. Пилешките гърди се връщат в тигана и с щипки започват да се обръщат постоянно в мазнината - около 15 минути. Сосът в тигана става тъмен и силно ароматен и това се дължи на Марсалата.
5. В подходяща чиния се сервират пилешките гърди и се заливат със соса.
За гарнитура поднесете картофено пюре.
Допълнение по желание: В тигана се добавя още една хубава бучка масло, 1/2 ч.л. сух риган и 1/4 ч.ч. сухо шери. Добавя се и сметана за готвене около 1/2 ч.ч. Оставя се за няколко минути да заври и се заливат пилешките гърди.
Източник:https://www.delish.com/
Забележка: Изключително вкусен и бърз аламинут с пиле. Ползвах основните съставки на рецептата.
При добавяне на виното може да се получи ефект на фламбиране.
Пилешките гърди може и да се разполовят и леко да се начукат през свежо фолио, но много нежно, за да не се разкъсат. Аз не съм ги начуквала, защото при по-плътни пилешки парчета оставят повече сокове и влажност, а това е важно, защото пилешкото бяло месо е доста сухо.

Коментари

Популярни публикации