ТЕЛЕШКИ / СВИНСКИ МЕДАЛЬОНИ С ВИНО МАРСАЛА И МАЛКО ГЪБИ


Телешки медальони с вино Марсала

около 400 г или 4  - 5 бр - телешки / свински медальони
1 с . л - брашно
1/2 ч . л - сух риган
1/2 ч . л - смлян бял пипер
1 с . л - масло
1 с . л - зехтин Екстра Върджин
4 стръка -пресен лук
20 г сушени - манатарки
20 г - сушени гъби щийтаке
50 до 100 мл - вино Марсала
1 с . - наситнен босилек
1 ч. л - сол
смлян черен пипер
ГАРНИТУРА
фетучини
КАРТОФЕНО ПЮРЕ
250 г - масло
около 1.2 кг - картофи
100 мл - горещо прясномляко
3 - 4  щипки - настъргано индийско орехче
сол - на вкус

Гъбите се накисват във вода за около 30 минути. Отцеждат се.
 Смесват се брашното, риганът и белият пипер и малко сол в найлоново пликче. В него се поставят телешките медальони и се разтръскват докато се покрият добре с брашнената смес. Изваждат се и се изтръскват от излишното брашно.
 В по-дълбок тиган се загрява маслото и зехтина. Добавя се лукът - наситнен и се сотира за кратко време. Изважда се и се оставя настрана.
В същата мазнина се поставят телешките медальони и се запечатват от двете страни за кратко време, докато получат лека коричка, за около 3 минути максимум на страна. Веднага се прибавя виното,  фламбира се, следва лук и босилека. Оставя се да къкри за около 5 минути без капак.
 Накрая се добавят гъбите, похлупва се с капак и се готви за около 15 - 20 минути, като последните 5 минути се отстранява капака, да остане на мазнина.
Телешки медальони с вино Марсала

ГАРНИТУРА
Фетучините се сваряват по оказаните минути.
КАРОФЕНО  ПЮРЕ
Картофите се сваряват и след като станат готови се заливат със студена вода и веднага се обелват. С пресата за картофи се смачкат, като се добавя и маслото на кубчета. Прибавя се горещото прясно мляко и продължава да се пасира за около 20 минути за да стане пухкаво и гладко. Добавя се сол. Добавя и индийско орехче, разбърква се.
 www.kulinarno-joana.com/

Телешки медальони с вино Марсала



Коментари

Популярни публикации