ТОРТА ШВАРЦВАЛД




700 мл - череши в сироп
4 с . л -  Кирш
50 г - кристална захар
ТОРТЕН БЛАТ
42 г - разтопено топло масло
60 г - бяло обикновено брашно
1/4 ч . л - сол
30 г - висококачествено какао
4 - яйца.-L
135 г. - кристална захар
1 ч. л - екстракт ванилия
ГЛАЗУРА
600 мл - сметана 35 %
1 ч. л - екстракт ванилия
35 г - кристална захар
шоколад - за декорация
череши Амарена за декорация

Фурна - 170- 175 градуса;
 Кръгла форма с диаметър около 20-22 см намаслена и покрита с хартия за печене.
 Плодовете се изваждат от сиропа и се поставят в купа с 2 с.л. ликьор - Кирш. Покриват се с фолио и се оставят настрани. 
Сиропът от 240 мл се поставя в тенджера, прибавя се захарта, разбърква се, докато се стопи захарта, сваля се от котлона и се прибавят 2 с . л Кирш,   оставя настрани.
 В купа през сито се разбърква брашното, солта и какаото.
 В купа се разбиват с тел захарта и яйцата. Поставят се на водна баня,  само докато се разтопи захарта при непрекъснато разбиване с тел за около 5 мин. Свалят се от огъня и веднага се поставят в купата на миксера и се разбиват на висока скорост докато увеличат обема си и сместа стане лека, светла и пухкава. Ако се вдигне бъркалката сместа трябва да пада обратно като панделка. Сваля се от миксера и се прибавя брашнената смес на три пъти като се разбърква внимателно с шпатула. Отделя се една чаша и се прибавя към топлото масло като се разбърква до хомогенна смес с тел. Връща се обрано към основната смес и се разбърква много внимателно с шпатула. Изсипва се в тортената форма, заглажда се. Потупва се, за да излезе въздуха.
Пече се на 170 градуса за около 25 минути или докато стените на тортата се отделят от формата или до суха клечка поставена с средата на формата.
Охлажда се напълно.


 ГЛАЗУРА:
В купата на миксера или ръчен такъв се изсипва студената сметана, прибавя се захарта и ванилията. Разбърква се, покрива се и се оставя за 30 мин в хладилник. Връща отново в миксера и се разбива на висока скорост до твърди върхове.


 СГОБЯВАНЕ НА ТОРТАТА:
С помощта на остър и дълъг нож или приспособление за разрязване на тортени блатове, тортата се дели на две равни части. Всяка част се напоява добре, около 60-80 мл  сироп. 
Залива се с 1/3 от сметаната, заглажда се и върху нея се поставят плодовете един до друг - вишни. Покрива се с втория напоен добре блат, леко се притиска и отново се залива със сметана, заглажда се от всичките ѝ страни. Останалата чаша сметана се поставя в шприц с накрайник звезда и се поставят розички, между тях се поставят останалата част от плодовете. 
Поръсва се с шоколадови стружки .
Съхранява се в хладилник.
 https://www.joyofbaking.com/

Торта Шварцвалд



Коментари

Популярни публикации