ЯГОДОВ ТРАЙФЪЛ



ПАНДИШПАН
2 - яйца  L на  стайна температура
60 г - кристална захар
60 г - бяло обикновено брашно
25 г - разтопено масло
1 ч . л - екстракт ванилия
сладко от малини - за слепване
ВАНИЛОВ КРЕМ
250 мл - прясно мляко
1 - шушулка ванилия
3 -  жълтъка L
60 г - кристална захар
20 г - царевично нишесте
25 г - студено масло
ТОФИ
50 г - кристална захар
100 мл - сметана 35%
100 г - бял шоколад
25 г - масло  на стайна температура
ЗА СГЛОБЯВАНЕТО
300 г - ягоди
40 мл - вино Мадейра или Порто, Марсала
200 мл- студена сметана
ягоди - за декорация

Фурна - 180 градуса.
Квадратна тавичка - около 23 см.
Дъното и стените ѝ са намаслени с растително масло. Покрито е с хартия за печене.
ПАНДИШПАН
Яйцата и захарта се разбиват на висок скорост с миксера, докато побелят. Добавя се ванилията и отново се разбърква. Брашното се пресява директно върху сместа и внимателно с шпатула се разбърква. Накрая се добавя и разтопеното масло със стайна температура. Сместа се изсипва в тавичката, заглажда се.
Пече се на 170-180 градуса за около 12-14 минути.
Готовият пандишпан се изважда от фурната, оставя се за около 5-7 минути в тавичката, изважда се и се оставя върху решетка да се охлади напълно. Нарязва се на равни квадратни парчета и две по две се слепват със сладко от малини. Оставят се настрана.
ВАНИЛОВ КРЕМ
Млякото се изсипва в касерола. Добавят се и семенцата от ваниловата шушулка и самата шушулка. Оставят се на умерен огън да кипне.
Междувременно се разбиват яйцата и захарта до побеляване. Към тях се добавя и царевичното нишесте, като се разбърква много добре с телена бъркалка.
Кипналото мляко се добавя през цедка на тънка струйка при непрекъснато разбиване на ниска скорост на миксера. Сместа се връща в касеролата и отново се поставя на умерен котлон към слаб, разбърква се непрекъснато, докато се сгъсти. Сваля се от огъня и се добавя маслото. Готовият крем се разстила на плосък поднос, покрива се с фолио и се оставя за се охлади напълно (разстилането на плосък поднос не е задължително, прави се за по-бързото му охлаждане. Фолиото винаги е задължително, за да не хване коричка).
ТОФИ
Захарта се разтопява до светъл карамел. Сметаната се кипва и се добавя към карамела. Разбърква се енергично. Сваля се от огъня и се оставя на стайна температура , докато леко се охлади. Тогава се добавя и начупеният бял шоколад и маслото. Разбърква се до еднородна смес. Охлажда се.

СГЛОБЯВАНЕ
Сметаната се разбива до сняг.
На дъното на дълбока стъклена купа се поставят слепените с малини пандишпанови парчета. Обилно се сиропират с виното. Отгоре се заливат с ванилов крем. По периферията се нареждат разполовени ягоди, а в средата ягодите са поставят нарязани на кубчета. Върху тях се излива Тофи, а най-отгоре се залива със сметана. Декорира се по желание, като плодовете може леко да се намажат с разтопен желатин, или кайсиево сладко, за да са свежи.
Оставя се в хладилник за най-малко 4 часа.
Сервира се с лъжица за сладкиш, ако е приготвен в купа, като се загребва от всички слоеве.
Й. Петроваhttps://www.kulinarno-joana.com/author/joana/
Изключително вкусен, ароматен и свеж десерт. Приготвя  се в голяма стъклена купа и се поднася накрая на вечерта, като всеки сам си сервира, като се загребва от всички слоеве. Може да се приготви и в подходящи стъклени чаши, но правилото е да е в купа с дълга лъжица за сервиране.





Коментари

Популярни публикации