ИТАЛИАНСКА ФОКАЧА



450 г - брашно  Манитоба
150 г брашно  Семола
220 мл . гореща вода
220 мл - прясно мляко  студено от хладилник
15 г - суха мая
1 с . л - течен мед
1/2 с . л -.сол  на люспи
зехтин - за обилна поръска
ТОПИНГ
100 мл - вода
100 мл - зехтин Екстра Върджин
сол - на люспи
розмарин - за обилна поръска

Фурна - 200 градуса;
Плоската тава от самата фурна 38/26 см.
В дълбока купа се смесват горещата вода, студеното мляко, течен мед по рецепта, добавя се сухата мая, разбърква се и се оставя настрана да шупне.
В купата на миксера се изсипва шупналата мая, двата вида брашна, солта и се разбъркват на ниска скорост, докато се образува топка тесто. Тестото се оставя да втаса за 90 минути.
Плоската тава се посипва обилно със зехтин, размазва се навсякъде, изцяло с ръка и се посипва със сол на люспи. Отгоре се изсипва втасалото тесто и с ръце се разпределя навсякъде по тавата. Намазва се със зехтин с четка и отново се оставя да втаса, докато изпълни тавата, около 30-45 минути.
Втасалото тесто с пръсти се натиска на гъсто, без да се стига до основата му, да не се разкъса.
В голям буркан се смесва зехтин и водата. Силно се разклаща, за да се смесят двете съставки и обилно се напръсква тестото с цялата смес.
Посипва се със сол на люспи и се посипва обилно с наситнен розмарин.
Пече се на 200 градуса за около 15-20 минути.
Готовата Фокача се оставя да отпочине за 10 мин и с нож се нарязва на големи правоъгълни парчета.
https://www.recipe30.com/






Коментари

Популярни публикации