БОГАТ КЕЙК - ТОРТА С МАРЦИПАН И ШОКОЛАДОВА ГЛАЗУРА


Шоколадова торта с марципан и шоколадова заливка

225 г - бадемова паста
100 г - кристална бяла захар захар
100 г - кафява захар
6 - яйца  L
225 мл - хладко прясно мляко
250 - яло обикновено брашно
60 г - високомаслено какао
1 ч . л - бакпулвер
100 г - шоколад  на капки (или нарязан на малки парченца)
60 г - натрошени и леко запечени лешници
60 г - запечен шамфъстък
250 г - разтопено масло
ШОКОЛАДОВА ЗАЛИВКА
сметана - 200 мл висок процент
какао - 1 ч.л. висок процент
шоколад - 200 г
масло - 1 ч.л.

Фурна - 180 градуса;
Дълбока кейкова форма ребрована много добре намаслена.
Леко счуканите ядки се запичат на сух тиган. Охлаждат се. 
Бадемовата паста се разбива в блендер до трохи.  За по-бързо смилане предварително се нарязват на малки парценца.
Поставя се в купата на миксера или ръчен такъв и се добавят яйцата едно по едно, следват шоколадовите капки, млякото, какаото се разбърква с бялата захар и се добавя през цедка и кафявата захар на порции, брашното с бакпулвера и ядките.
Накрая се прибавя и разтопено на стайна температура масло. 
Разбива се на умерена скорост, само докато се приеме от сместа. 
Изсипва се във формата и се пече на 180 градуса за около 45 до 50 минути или до суха клечка. Оставя се във формата за около 15 минути и се обръща върху решетка. 
Охлажда се напълно.
ГАНАШ
Сметаната, маслото и какаото се сгорещяват до точка на кипене. Заливат се шоколадовите парчета, оставя се за 1 минута и след това се разбърква до гладък и лъскав крем. 
Охлажда се на стайна температура.
Трябва да се сгъсти, за да може да се постави с пош и да се шприцоват на ленти отгоре върху тортата. Охлажда се на стайна температура. Разрязва се на тортени парчета леко по диагонал.
https://www.brunoskitchen.net/


Коментари

Популярни публикации