ПАРМИДЖАНА С ПАТЛАДЖАН И МОЦАРЕЛА НА ФУРНА

Пармиджана с патладжан и моцарела

около 700 - 800 г - патладжани
галета
400 г - моцарела
зехтин Екстра Върджин
БОСИЛЕКОВО ПЕСТО
3 връзки - свеж босилек
3 скилиди - чесън
200 мл - зехтин  Екстра Върджин
100 г - кедрови ядки
100 г - настърган пармезан
сол
черен пипер

Фурна - 190 градуса;
Плоска тава покрита с хартия за печене;
Керамична форма 20/30 см.
ПЕСТО
Босилекът и ядките се смилат в блендер/робот. 
Добавят се скилидите чесън и отново се смила, докато се превърне в паста. 
На струйка и на порции се добавя зехтинът. Разбърква се много добре. 
Накрая се прибавя настърган пармезан и солта. Оставя се настрана до ползването му.
Патладжаните се измиват под течаща вода и се обелват на ивици, така че да е останала достатъчна част и от кората им, за да ги държи, за да не се разпаднат при печенето им. 
Нарязват се на шайби около 0.5 см. 
Подреждат се в плоска тава, покрита с хартия за печене. С остър нож се правят ромбоиди отгоре, без да се разрязват до дъното им. Посоляват се със сол и се покапват с добра струйка зехтин.
Запичат се във фурна на 190 градуса за около 20 минути.
Изваждат се.
На дъното на керамична тавичка се посипват галета. 
Отгоре се подреждат шайбите печен патладжан. 
На всяка шайба се поставя по 1 ч.л. босилеково песто, а отгоре се поставя шайба моцарела. Подреждането продължава, патладжан, песто, шайба моцарела и така, докато се изчерпат патладжаните, съответно и моцарелата, като се завършва с нея.
Много леко се минава със струйка зехтин и се посипва обилно с галета.
Пече се на 190°C за около 20 минути.
Ако пестото е било в повече, се съхранява в бурканче и се държи в хладилник. Има дълъг срок на годност.
https://www.fattoincasadabenedetta.it/

Пармиджана с патладжан и моцарела



Коментари

Популярни публикации