ПРОВАНСАЛСКИ ФРЕНСКИ КАРТОФИ
1.5 кг пресни картофки
1 голяма глава - лук
4 скилиди - чесън
300 г - чери домати
100 г - маслини Каламата
1 - зелена чушка
1 - червена чушка
60 - 70 мл - зехтин Екстра Върджин
пресен сок от 1/2 лимон лимони
2 стръка - пресен зелен лук
1/2 връзка - магданоз
1 ч . л - сол
смлян черен пипер - на вкус
ПРОВАНСАЛСКА ПОДПРАВКА
1 ч. л - пресен розмарин
1 ч . л - мащерка
1/2 ч . л - майорана
1 ч . л - риган
Картофите се измиват, разполовяват и се слагат в тавичка. Чесънът се наситнява, а чушките и лукът се нарязват на ивички.
Маслините се почистват от костилките, а чери доматите се нарязват на половинки по дължина.
В купа се смесват лукът, нарязаните чушки, чесънът, провансалската подправка, лимоновият сок, сол и черен пипер.
Изсипват се при картофите и се разбърква много добре. Залива се със зехтин и се пече на 180 градуса за около 45 минути.
Изваждат се от фурната и се добавят маслините и доматките и се запича за още около 10 минути. Изваждат се и се поръсват с пресен лук и магданоз.
Сервира се със зелена салата.

4 скилиди - чесън
300 г - чери домати
100 г - маслини Каламата
1 - зелена чушка
1 - червена чушка
60 - 70 мл - зехтин Екстра Върджин
пресен сок от 1/2 лимон лимони
2 стръка - пресен зелен лук
1/2 връзка - магданоз
1 ч . л - сол
смлян черен пипер - на вкус
ПРОВАНСАЛСКА ПОДПРАВКА
1 ч. л - пресен розмарин
1 ч . л - мащерка
1/2 ч . л - майорана
1 ч . л - риган
Картофите се измиват, разполовяват и се слагат в тавичка. Чесънът се наситнява, а чушките и лукът се нарязват на ивички.
Маслините се почистват от костилките, а чери доматите се нарязват на половинки по дължина.
В купа се смесват лукът, нарязаните чушки, чесънът, провансалската подправка, лимоновият сок, сол и черен пипер.
Изсипват се при картофите и се разбърква много добре. Залива се със зехтин и се пече на 180 градуса за около 45 минути.
Изваждат се от фурната и се добавят маслините и доматките и се запича за още около 10 минути. Изваждат се и се поръсват с пресен лук и магданоз.
Сервира се със зелена салата.
Коментари