ПАНДИШПАН, ШОКОЛАД И БОСТЪНСКИ КРЕМ



190 г - бяло обикновено брашно
1/4 ч . л - сол
1 1/2 ч . - бакпулвер
113 г - масло на стайна температура
150 г - кристална захар
2 - яйца L
1 ч . л - екстракт ванилия
120 мл - прясно мляко
КРЕМ
360 мл - прясно мляко
щипка - сол
2 - яйчени жълтъци L
50 г - кристална захар
24 г - царевично нишесте - 3 с . л.
1 с. л - бяло обикновено брашно
1 ч. л - екстракт ванилия
1 с . л - масло
ГАНАШ
100 г - черен шоколад 65%
70 мл - сметана 30%


Фурна - 180 градуса.
Тортена форма с диаметър 20-22 см покрита с хартия за печене.
Започва се с приготвянето на крема. 
В купа се смесват жълтъците със захарта и с миксер се разбиват до побеляване.
Нишестето се разбърква с брашното, половината захар и с 60 мл студено прясно мляко. Останалото мляко с останалата захар се сгорещява. 
От него 1/3 се изсипва при жълтъците при непрекъснато разбъркване, връща се обратно в тенджерката и се оставя на умерен котлон, докато се сгъсти при непрекъснато разбъркване, за около 3-4 минути.
Сваля се от котлона, прибавя се лъжичката ванилия и след около 10 минути маслото на кубчета. Разбърква се до пълното му стопяване. 
Изсипва се в  плоска чиния изплакната със студена вода и  изцедена  и  се покрива  плътно с фолио.  Оставя да се охлади напълно.
ПАНДИШПАН
В купа се разбъркват брашното, бакпулверът и солта. 
В купата на миксера или ръчен такъв се разбива маслото и захарта до крем. 
Едно по едно се добавят яйцата, като след всяко се разбърква на средно висока скорост, докато се приеме от сместа, добавя се и ванилията.
Брашното се прибавя на три пъти, а прясното мляко на два пъти, като се завършва с брашно. Сместа се разбива докато се смесят съставките. 
Изсипва се в тортената форма, заглажда се.
Пече се на 180 градуса за около 30 до 40 минути.
Охлажда се за около 10 минути във формата и се изважда върху решетка.
След като е напълно изстинал блатът се разрязва през средата на две части. 
Изстиналият крем се разбива с миксер, докато стане пухкав и се нанася върху първия блат с шпатула, похлупва се с другия и леко се притиска.
ГАНАШ
 Сметаната се загрява до точка на кипене. 
Сваля се от котлона и се заливат парчетата шоколад, изчаква се около 10 секунди и след това се разбърква до пълното му стопяване. 
Охлажда се до стайна температура, а след това се излива в центъра на тортата и с шпатула се разпределя. 
Не се заглажда отгоре, само леко се минава с шпатула, за да се стече по стените и това е.
https://www.homecookingadventure.com/





Коментари

Популярни публикации