ПОСТНИ ЗЕЛЕВИ САРМИ И ПЪЛНЕНИ СУХИ ЧЕРВЕНИ ЧУШКИ С БОБ ЗА БЪДНИ ВЕЧЕР

Постни зелеви сарми и сухи червени чушки с боб за Бъдни вечер

1 кисела зелка
около 13 - 15 бр- сухи червени чушки
ПЛЪНКА ЗА САРМИ
300 г - дългозърнест ориз
3 стръка - наситнен праз-лук, бялата част.
1 ч . л -смлян черен пипер
щипка сол
3 шепи - тъмни стафиди
3 с . л - олио само за плънката
2 щипки - сух риган
вода
ПЛЪНКА ЗА СУХИТЕ ЧУШКИ*
400 г - сварен и накълцан бял боб
2 - моркова на дребни кубчета
2 стрък - праз лук, бялата част и малко от зелената
1 средно голяма глава - лук
1 парче, средна големина - целина от глава на дребни кубчета.
3 щипки - сух джоджен
1 ч. л - смлян черен пипер
1 ч . л - пушен червен пипер
3 с л - олио само за плънката
1 ч . л - сол
вода
и още олио за готвене. Постните ястие се обичат с мазнината.
* сухите чушки пълнени с боб ги готвя и през останалата част на зимните месеци, у нас много се харесват, но тогава ги пека в тавичка и ги посипвам с едра сол на люспи.

Отварят се листата на зелката. Измиват се под студена вода, отцеждат се. Изрязва се жилката, ползва се само меката част на листото.
Плънката я приготвям сурова, не я задушавам предварително на котлон, така ги харесвам в пъти повече, но е въпрос на вкус.
В купа се изсипва измития ориз. Прибавя се наситнен праз, щипка сол, смлян черен пипер, стафидите и ригана, олиото и малко вода, разбърква се хубаво. В зелев лист се поставя по 2 ч . л от сместа и се завиват тесни и дълги сармички. Подреждат се в глинен съд. 
Чушките се попарват с вряла вода. Покриват се и се оставят за 10 минути. .Отцеждат се.
В  купа се изсипва накълцания боб, добавя се наситнен праз лук, моркова на дребни кубчета,  целината на дребно, наситнен лук, джоджен, смлян черен пипер, червен пипер, олиото ,малко вода и се разбърква добре.
Отварят се чушките и се напълват със сместа. Подреждат се между сармичките . 
Поливат се с хубава струйка олио, зеленчуковите ястия се обичат с мазнината, не я щадете. Долива се вода до сармите и чушките, притискат се с чиния.
Запичат се на 170 - 180  градуса за около 60  минути. 
Времето се измерва след като заври течността.
Изваждат се , отваря се капака и се поставя алуминиев лист, като добре се подхваща отстрани, за да не може да влиза въздух, така добре ще се задушат, за около 15 минути.
Ястието е по-вкусно, ако се приготви от предния ден.

Постни зелеви сарми и сухи червени чушки с боб за Бъдни вечер



Коментари

Популярни публикации