КОЗУНАК - КУЛИЧ С КРЕМ - СИРЕНЕ ФИЛАДЕЛФИЯ

а

КОЗУНАЧЕНО ТЕСТО
3 - яйца  L + 1 жълтък
1 -  яйчен белтък  за разбиване
200 г - кристална захар
100 г - крема сирене  Филаделфия
100 г - заквасена сметана
60 г - разтопено масло
40 мл - зехтин  Екстра Върджин
1/2 с . л - лимонов сок
1 ч . л - екстракт ванилия
настъргана кора от 1 лимон
300 г - универсално брашно
430 г -  450 г - брашно Манитоба
щипка - сол
1 пакетче - френска суха  мая
ПЛЪНКА
100 г - счукани  сурови лешници
100 г - счукани орехи
4 с . л - кристална захар с връх
2 с . л -  високомаслено какао с връх
1 с . л - ром
60 г  - стафиди
40 г- полуразтопено  масло
ГЛАЗУРА
1 - яйчен белтък L
175 г - крема сирене  Филаделфия
100 г - бял шоколад, кувертюр
200 мл -сметана  30%
ДЕКОРАЦИЯ
настърган шоколад
захарни перли
захарни цветя - или други

Фурна - 160 градуса;
Две дълбоки хартиени форми за козунаци или дълбоки съдове за печене, добре намаслени и леко покрити с брашно. Хартиените не е необходимо да се намасляват и покриват с брашно.
Стафидите се заливат с ром от предната вечер. След това се отцеждат и подсушават. Оставят се настрана до ползването им.
Стартира се маята в малка купа с 1  - 2 с.л сметана, 1 ч.л. захар и брашно. Разбърква се и се оставя да се активира.
В голяма купа се слагат сухите продукти за тестото, след това течните и активираната  мая. Измесва се за 15 - 20 минути. Оформя се на топка, слага се в леко намаслена купа с масло, покрива се и се оставя да втаса за около 1.3 - 2 часа, докато тестото изпълни купата. В галерията от снимки ще покажа перфектно измесено тесто, и как се познава  -  когато се натисне с пръст и връщането му е почти веднага. На едно място тестото е натиснато и докато се опитвах да го хвана в кадър, то отново се издигна, точно така се прави проверка на всяко едно козуначено тесто.
Втасалото тесто се изсипва върху намаслен плот много леко се премесва, колкото да излезе въздухът, и се дели на 4 равни части, като всяка се дели на още три части. Всяка от частите се разтегля на ръка по посока на жилките на тестото на правоъгълник около 30/35 см и се намазва с плънка по избор. Ползвала съм посочената плънка по рецептата. По избор може да не се ползва тази плънка или да се посипе с кафява захар, ядки стафиди, кандирани плодове.
За плънката двата вида ядки се смилат на по едро в  блендер. Изваждат се в купа, добавя се захарта, какаото, разбърква се, следва ром, подсушените стафиди и полу-разтопеното масло. Много добре се разбърква. Плънката се нанася щедро  върху цялото тесто без 2 см отстрани.
Навива се на руло, като се прищипват краищата на тестото, за да не се развие при печенето. Рулата леко се изтеглят, като междувременно се усукват на фитили и се сплитат.
Прехвърлят се във формата и се оставят отново да втасат за 30/40 минути.
Втасалите козунаци се намазват с разбития на сняг белтък.
Пече се на 160 градуса за около 45 - 50 минути при вертикални форми,  или при хоризонтални - 35 - 40 минути,  или до суха клечка, поставена в средата на тестото.
Изваждат се от фурната и се охлаждат за 30 минути, след това се изваждат и от формите и се поставят върху решетка да се охладят напълно.
ГЛАЗУРА
На водна баня се разтопява белия шоколад.
Крем- сиренето се разбива до крем с миксер. Прибавя се шоколадът при непрекъснато разбиване на ниска скорост на миксера до гладък крем.
Разбива се охладената сметана до меки върхове и се прибавя на порции към крема, като се разбърква само с шпатула от долу нагоре, до пълното ѝ усвояване.
Глазурата се намазва с шпатула върху козунаците и се разнася, докато се поразтече отстрани, може да се ползва пош с накрайник.
Поръсва се с едро настърган шоколад всеки от козунаците, като гнездо на птица и се декорира с цветни перли, цветна захар, шоколадови яйца по избор.



Коментари

Популярни публикации