ФРЕНСКИ ПАЛАЧИНКИ С КАРАМЕЛИЗИРАНИ ЯБЪЛКИ


Френски палачинки с пълнеж от карамелизирани ябълки

125 г - бяло обикновено брашно
2  - яйца   L
щипка - сол
300 мл - прясно мляко на стайна температура
1 с . л - разтопено масло
ПЪЛНЕЖ
8 средно големи ябълки
3 с . л - масло
сок от 2 средни лимона лимонов сок
4 с . л - кафява захар .
50 г - стафиди
1/4 ч . л - канела на прах
пудра захар - за поръсване

Тиган с диаметър - 20 см.
1. В купа с телена бъркалка се разбиват брашното, яйцата и щипка сол. 
Добавя се на порции прясното мляко, разбърква се до гладка смес. 
Прецежда се през цедка.
Маслото се разтопява в тигана, в който ще се пържат палачинките, а след това се излива в яйчената смес. Разбърква се.
Тигана се избърсва с домакинска хартия, сгорещява се отново и се изсипва черпак от сместа.
Палачинките трябва да са тънички като харитя, затова не се препълва черпакът, около 4-5 с. л. са достатъчни. 
Разклаща се, за да се разпредели равномерно сместа. Изпичат се.
Готовите палачинки се подреждат една върху друга и се покриват с топла чиния.
2. Ябълките се обелват и почистват от семките. 
Нарязват се на средно тънки филийки.
В тиган на умерена температура се сгорещява маслото, добавя се захарта, канелата и се разбърква. 
Добавят се стафидите, изсипват се ябълковите резени, полива се с лимонов сок.
Разбърква се и се оставя на умерен котлон леко да къкрят. 
Готви се докато омекнат филийките, но да не се разчупват, за около 12 - 15 минути.
Дали са готови се проверява, когато лъжицата оставя следа по дъното на тигана. Свалят се от огъня.

Френски палачинки с пълнеж от карамелизирани ябълки

Палачинките се сервират в топла чиния, напълват се обилно с плънка, завиват се. 
Поръсват се с пудра захар.
https://www.recipe30.com/

Френски палачинки с пълнеж от карамелизирани ябълки










Коментари

Популярни публикации