ФРЕНСКИ ПАЛАЧИНКИ С КАРАМЕЛИЗИРАНИ ЯБЪЛКИ
![Френски палачинки с пълнеж от карамелизирани ябълки](https://recepti.gotvach.bg/files/lib/600x350/sladki-palachinki-apples.webp)
125 г - бяло обикновено брашно
2 - яйца L
щипка - сол
300 мл - прясно мляко на стайна температура
1 с . л - разтопено масло
ПЪЛНЕЖ
8 средно големи ябълки
3 с . л - масло
сок от 2 средни лимона лимонов сок
4 с . л - кафява захар .
50 г - стафиди
1/4 ч . л - канела на прах
пудра захар - за поръсване
Тиган с диаметър - 20 см.
1. В купа с телена бъркалка се разбиват брашното, яйцата и щипка сол.
Добавя се на порции прясното мляко, разбърква се до гладка смес.
Прецежда се през цедка.
Маслото се разтопява в тигана, в който ще се пържат палачинките, а след това се излива в яйчената смес. Разбърква се.
Тигана се избърсва с домакинска хартия, сгорещява се отново и се изсипва черпак от сместа.
Палачинките трябва да са тънички като харитя, затова не се препълва черпакът, около 4-5 с. л. са достатъчни.
Маслото се разтопява в тигана, в който ще се пържат палачинките, а след това се излива в яйчената смес. Разбърква се.
Тигана се избърсва с домакинска хартия, сгорещява се отново и се изсипва черпак от сместа.
Палачинките трябва да са тънички като харитя, затова не се препълва черпакът, около 4-5 с. л. са достатъчни.
Разклаща се, за да се разпредели равномерно сместа. Изпичат се.
Готовите палачинки се подреждат една върху друга и се покриват с топла чиния.
2. Ябълките се обелват и почистват от семките.
Готовите палачинки се подреждат една върху друга и се покриват с топла чиния.
2. Ябълките се обелват и почистват от семките.
Нарязват се на средно тънки филийки.
В тиган на умерена температура се сгорещява маслото, добавя се захарта, канелата и се разбърква.
Добавят се стафидите, изсипват се ябълковите резени, полива се с лимонов сок.
Разбърква се и се оставя на умерен котлон леко да къкрят.
Разбърква се и се оставя на умерен котлон леко да къкрят.
Готви се докато омекнат филийките, но да не се разчупват, за около 12 - 15 минути.
Дали са готови се проверява, когато лъжицата оставя следа по дъното на тигана. Свалят се от огъня.
Дали са готови се проверява, когато лъжицата оставя следа по дъното на тигана. Свалят се от огъня.
Палачинките се сервират в топла чиния, напълват се обилно с плънка, завиват се.
Поръсват се с пудра захар.
https://www.recipe30.com/
https://www.recipe30.com/
Коментари