УЛИЧЕН ВАРЕН ГЕВРЕК

Варени гевреци

500 г - универсално бяло  брашно 
7 г - суха мая мая 
1 ч. л - сол 
1 малка ч . л - захар 
300 мл - топла вода 
2 с . л - течен мед мед .
2 литра - вода 

В купата на миксера се изсипва топлата вода, добавя се маята и захарта. Разбърква се,  докато се разтвори маята.  На порции се прибавя брашното и се замесва на ниска скорост  на миксера.  Тестото трябва да е  гладко и твърдо . Оформя се на топка и се поставя в леко намаслена купа да втаса,  докато увеличи обема си. 
Втасалото тесто се разточва на дебела кора, около 4  - 5 см.
С подходяща чаша с диаметър около 10 см се изрязват кръгчета, и с по-малка чаша се изрязва по средата дупка. Оформя се геврек.

Останалото тесто се събира и отново се разточва и оформя на гевреци.
В дълбока тенджера се кипва  около 2 литра водата и меда.  Пускат се оформените гевреци с помощта на решетъчна лъжица. След като изплуват на повърхността се отмерва времето -  4 минути да се варят. Изваждат се и се подреждат в плоска тава върху хартия за печене с малко разстояние един от друг.
Пече се в затоплена   на 180 градуса фурна до приятен златист загар.


Варени гевреци

Коментари

Популярни публикации