МИЛФЬОЙ С МАСКАРПОНЕ И ШОКОЛАДОВИ ПАРЧЕНЦА

Милфьой с маскарпоне и шоколадови парченца

600 г - бутер тесто
кристална захар
КРЕМ
500 г - маскарпоне  на  стайна температура
4 с . л - кристална захар с  връх
2 с . л - вода .
2 - яйчени жълтъка на стайна температура
200 мл - сметана 30%  на стайна температура
1 ч . л - ванилия  екстракт
шоколад - натурален/млечен, нарязан на парченца

Фурна - 200 градуса.
Плоски тави 2 броя, покрити с хартия за печене.
Размразеното тесто с помощта на точилка и малко брашно се разточва до изтъняване. 
С нож за пица се нарязва на 5 еднакви правоъгълника, ленти. Размерва се с линийка, преди да се нареже. 
Лентите се поставят в тавата с малко разстояние между тях, надупчват се с вилица и се поръсват с кристална захар. С точилка се минава отгоре, за да се залепи.
Пече се на 200 градуса до приятно златисто около 20 минути. 
Щом започват да се надигат във фурната, се отваря вратичката и се минава с точилка отгоре им, за да излезе въздухът. 
Връщат се обратно да се доопекат до златисто. 
След като са готови от едната страна, отново се изваждат, бързо се обръщат наобратно, поръсват се отново със захар, притискат се с точилка и се допича за още около 10-15 минути.
 Охлаждат се напълно.
КРЕМ
В купа се поставят жълтъците. Оставят се настрана.
На умерен котлон се поставя тенджера със захарта и водата.
 Оставя се, докато започнат да се появяват мехурчета, на леко завиране. 
Сваля се от котлона и капка по капка се прибавя горещият сироп към жълтъците при непрекъснато разбиване. 
След това се прибавя маскарпонето, разбърква се до гладка смес. Може да се ползва миксер на най-слаба степен.
Сметаната се разбива до твърди върхове, прибавя се на няколко порции към крема с жълтъците. Разбърква се с шпатула, докато се смесят съставките. Добавя се ванилията.
Шоколадът се нарязва на дребни парченца.
След като платките са напълно охладени, 4 от тях се сглобяват с крем, като се намазва първата, поставя се крем с шпатула, посипва се с шоколад, поставя се втора, крем, шоколад, докато се изчерпат продуктите.
Последната платка също се намазва с крем, може да се ползва шприц със съответен накрайник, отворена малка звезда.
Петата платка се смила в робот и се ползва за залепване на трохите отстрани.
Покрива се с фолио и се оставя на студено, за няколко часа.
Нарязва се на големи парчета.
При поднасяне може да се поръси с пудра захар , по избор е.
Ваня Митова

Милфьой с маскарпоне и шоколадови парченца



Коментари

Популярни публикации