ЗЕЛЕНЧУКОВ ТАРТ ОТ БУТЕР ТЕСТО

Зеленчукова бутер тарта

350 г - свежи тиквички
350 - моркови
1 лист - размразено бутер тесто
25 г - масло
25 г - бяло обикновено брашно
300 мл - студено прясно мляко
40 г - настърган пармезан
2 - яйца L
1/2 ч . л - сол
1/2 ч. л  смлян черен пипер
1/4 ч . л - смляно индийско орехче

БЕШАМЕЛ
Разтопява се маслото, добавя се брашното наведнъж и се разбърква с телена бъркалка енергично. Излива се студеното мляко, разбърква се, докато сместа се сгъсти, добавя се сол, черен пипер и инд. орехче. 
Сваля се от котлона и веднага се изсипва настърганото пармиджано, разбърква се, докато се стопи. 
Охлажда се за около 10 минути, добавят яйцата, отново се разбърква до хомогенност. 
Оставя се настрана.
2. Тиквичките се измиват, а морковите се изтъргват, ако са зимните моркови. 
Двата вида зеленчук се нарязват с ренде Бьорнер или с белачката за зеленчуци на фини ленти. Посоляват се и се оставят да се изцедят за около 10-15 минути
Дъното на формата с диаметър около 24 см се постила хартия за печене, отгоре се поставя размразеното бутертесто. Ако излиза извън формата, се отрязват краищата му, оформя се борд по рамката на формата. 
В средата се изсипва Бешамелът и започва реденето на зеленчуковите ленти от външната страна към центъра, първо се нареждат тиквичките, следват морковите, тиквички и така до центъра на формата.
Зеленчуците са намазват със зехтин.
Пече се на 180 градуса за около 45-50 минути
Зеленчуковата тарта се поднася студена.
http://buonafurcettaivana.blogspot.com/

Зеленчукова бутер тарта

Зеленчукова бутер тарта

Коментари

Популярни публикации