ЗЕЛЕНЧУКОВ ТАРТ ОТ БУТЕР ТЕСТО
350 - моркови
1 лист - размразено бутер тесто
25 г - масло
25 г - бяло обикновено брашно
300 мл - студено прясно мляко
40 г - настърган пармезан
2 - яйца L
1/2 ч . л - сол
1/2 ч. л смлян черен пипер
1/4 ч . л - смляно индийско орехче
БЕШАМЕЛ
Разтопява се маслото, добавя се брашното наведнъж и се разбърква с телена бъркалка енергично. Излива се студеното мляко, разбърква се, докато сместа се сгъсти, добавя се сол, черен пипер и инд. орехче.
Сваля се от котлона и веднага се изсипва настърганото пармиджано, разбърква се, докато се стопи.
Охлажда се за около 10 минути, добавят яйцата, отново се разбърква до хомогенност.
Оставя се настрана.
2. Тиквичките се измиват, а морковите се изтъргват, ако са зимните моркови.
2. Тиквичките се измиват, а морковите се изтъргват, ако са зимните моркови.
Двата вида зеленчук се нарязват с ренде Бьорнер или с белачката за зеленчуци на фини ленти. Посоляват се и се оставят да се изцедят за около 10-15 минути
Дъното на формата с диаметър около 24 см се постила хартия за печене, отгоре се поставя размразеното бутертесто. Ако излиза извън формата, се отрязват краищата му, оформя се борд по рамката на формата.
Дъното на формата с диаметър около 24 см се постила хартия за печене, отгоре се поставя размразеното бутертесто. Ако излиза извън формата, се отрязват краищата му, оформя се борд по рамката на формата.
В средата се изсипва Бешамелът и започва реденето на зеленчуковите ленти от външната страна към центъра, първо се нареждат тиквичките, следват морковите, тиквички и така до центъра на формата.
Зеленчуците са намазват със зехтин.
Пече се на 180 градуса за около 45-50 минути
Зеленчуковата тарта се поднася студена.
http://buonafurcettaivana.blogspot.com/
Зеленчуците са намазват със зехтин.
Пече се на 180 градуса за около 45-50 минути
Зеленчуковата тарта се поднася студена.
http://buonafurcettaivana.blogspot.com/
Коментари