ЛИКЬОР ЛИМОНЧЕЛО

8 бр - лимони  БИО
 настъргана лимонова кора  от 3 лимона
250 мл -  висококачествена водка, на  стайна температура
200 г - кристална захар
250 мл - вода
лимонов сок - от 1 лимон

Лимоните се измиват и подсушават. Кората на три от тях се настъргва на фино ренде. С белачката за зеленчуци се обелват 8 бр. лимона, само жълтата част на кората от лимоните. Корите и настъганите лимонови. кори се насипват в голям буркан, в който е налят и алкохолът. Затваря се с капачка и се разклаща, за да се напоят добре корите. Покрива се с домакинска кърпа и се съхранява на тъмно и прохладно място за 15 дни. Всеки ден се разклаща по 1 - 2 пъти. От обелените лимони може да се приготви лимонада.
След 15 дни се отваря бурканът и се прибавя захарта, водата и сока от 1 лимон. Затваря се отново. Разклаща се енергично и се оставя на тъмно и прохладно място за 24 часа. След това сместа се прецежда през фина цедка. Корите се изстискват и изхвърлят.
Полученият ликьор се налива в бутилка, затваря се и се оставя на тъмно и прохладно място за 1 месец. След това се консумира.
За да стане бистър, може да се прецеди през филтърна хартия за кафе.
Съхранява се във фризер.
Добре е чашите, в които ще се налива, също да бъдат предварително замразени, добавя се счукан лед.
Освен по този начин на приготвяне може да се приготви и със сироп от захарта и водата, като след като са поставени лимоновите кори с алкохола в буркана и са преседели достатъчно време, от водата и захарта се сварява сироп само за 5 минути, охлажда се до стайна температура и се добавя към прецедения алкохол.
Разклаща се добре.
https://www.fattoincasadabenedetta.it/



Коментари

Популярни публикации