АРОМАТНО МЛЯКО С ЖАСМИНОВ ОРИЗ И ФИЛИРАН БАДЕМ

150 г - жасминов ориз
150 мл - сметана 35 %
500 мл - прясно мляко
100 г - кристална захар
1 шушулка ванилия
1 пръчка канела
1 ч . л - розова вода
150 г - ягоди на кубчета
филирани бадеми - за декорация
Оризът се измива под студена вода, изцежда се.
Слага се в тенджера, като се прибавя сметаната , канелата и прясното мляко.
Добавя се захарта и ваниловите семена.
Добавя се захарта и ваниловите семена.
Тенджерата се поставя на котлон и след като заври, се намалява температурата, оставя се да къкри за около 20 минути.
Периодично се разбърква.
Периодично се разбърква.
Оризът трябва да е омекнал, но запазил целостта си.
Сместа ще изглежда рядка, но след като се охлади, ще се стегне.
Изважда се пръчката канела и се добавя розовата вода, разбърква се внимателно.
Разпределя се в купички или в подходящи високи чаши, а отгоре се разпределят нарязаните ягоди.
Поръсва се с филирани бадеми.
Изважда се пръчката канела и се добавя розовата вода, разбърква се внимателно.
Разпределя се в купички или в подходящи високи чаши, а отгоре се разпределят нарязаните ягоди.
Поръсва се с филирани бадеми.
Коментари