АРАБСКИ СПЕЦИАЛИТЕТ



50 г - масло
1 топка фино фиде
1 ч . ч - ориз
3  ч . ч - вода
1/4 ч . л - рас ел ханут  (Ras el Hanout)
1/4 ч . л - смлян кимион
сол - на вкус
1 кубче бульон  на Knorr
1/2 ч . л - черен пипер
щипка - две  - къри

В подходяща тенджера се сгорещва маслото и с ръка се натрошава топката фино фиде. Запържва се при непрекъснато разбъркване да добие карамелен цвят. Фидето се пържи бързо и затова се наблюдава непрекъснато, ако изгори, се хвърля и се започва отначало.
Оризът се изплаква под студена вода, изцежда се и се прибавя към фидето.  Разбърква се за около 1 минути и се налива топлата водата с разтворен бульон, посолява се и се добавят подправките.
Оставя се на много слаб котлон да къкри (от възможна 9-та степен се готви на 3-та), за около 25 минути. Трябва да поеме цялата течност.
Сваля се от котлона, покрива се с памучна кърпа, захлупва се и се оставя за около 15 минути. След това се разрохква с вилица.
Сервира се като гарнитура, а може да се поднесе като самостоятелно ястие.



Коментари

Популярни публикации