ЦАРСКИ КЕЙК

300 г - масло, стайна температура
300 г - универсално бяло брашно
300 г - пудра захар
2 - цели яйца L
3 - яйчени жълтъци L
3 - яйчени белтъка
60 г - стафиди
3 с . л - ром
1 ч . л - екстракт ванилия
настъргана кора от 1 лимон 

Фурна - 165 - 170 градуса
Кейкова форма около 24 - 25 см  добре намаслена с парче масло и поръсена с брашно  и изтръскана.
Стафидите се напояват в ром от предната вечер, ако случайно е забравено,  в деня в който ще се приготви кейка, стафидите се заливат с гореща вода и се оставят за 20 минути. Отцеждат се и се подсушават в домакинска хартия.
В купата на миксера се разбива маслото и захарта за около 3 - 4 минути. Прибвят се 2 цели яйца едно по едно и трите жълтъка един по един, като след всяко яйце добре се разбива,  докато се приеме. Добавя се брашното на три порции, стафидите, лъжиците ром,  ванилията и настърганата кора лимон.
Белтъците се разбиват до плътен сняг. На порции се прибавят към  масленото тесто, като се разбърква с шпатула с въртеливи движения , за да не спадне обема им.
Кейковото тесто се изсипва във формата, заглажда се с обратна лъжица
Пече се в затоплена фурна на 165 - 170  градуса за около 50 - 60 минути или до суха клечка поставена в средата на кейка.
Изважда се от фурната , охлажда се за около 20 минути и се обръща върху решетка,  да се охлади напълно.
Посипва се с малко пудра захар.




Коментари

Популярни публикации