СКАРИДИ САГАНАКИ

250 г - по-дребни скариди ,  или 6 бр. големи
3 с . л - зехтин  Екстра Върджин
1 средна глава - лук
1/2 грудка - резене или 1/2 ч.л - сух
1 до 2 ч. л - кристална захар
30 мл - Узо
300 г - домати  на кубчета, Cirio
1 ч. л - сол
50 г - сирене Фета
2 - 3 щипки - сух риган

Скаридите са размразени - бланширани.
В тенджера/тиган с дебело дъно се изсипва зехтина да се сгорещи и се добавя наситнен лук и резенето - да омекнат и леко да се зачервят. Изваждат се и се оставят настрана.
Скаридите се слагат в тигана, поръсват се със захар и се оставят да си променят цвета им и захарта леко да се карамелизира. За да се прекъсне горенето, се заливат с Узо. Възпламеняват се.
Изваждат се и се поставят на топло. Доматите, резенето и лукът се връщат в тигана, добавя се сол и риган и се оставят на умерен огън да къкрят за около 10 минути - да се сгъстят.
Добавят се скаридите и сиренето и внимателно се разбърква. Оставя се на котлона за още една минута.
Сервират се веднага с опашките нагоре. Може и да се посипе малко магданоз.
 Мария Митева-https://www.mycookingbookblog.com/
Разкошна оригинална рецепта  на Мария Митева, за приготвяне на скариди, у нас често се готвят. Единственото което понякога добавям е щипка-две кайенски пипер, придава невероятен пикантен вкус, но той е по желание.




Коментари

Популярни публикации