ЯГОДОВА - ЧЕРЕШОВА ПАНАКОТА

200 мл - сметана 35%
1/2 с. л - желатин .
50 г - кристална захар
1 ч . л - екстракт ванилия
ЗАЛИВКА
250 г - ягоди , може и замразени
200 г - черни череши, може и замразени
2 с . л - вода
70 г - кристална захар - 70 г
Приготвят се подходящи 4 стъклени чаши .
Желатинът се разтваря в 2 с.л вода и се оставя да набъбне за около 10-15 минути.
Оставя се настрани.
В тенджера се изсипва млякото, сметаната, захарта и се оставя на умерен огън да къкри, но не и да ври. Разбърква се, за да се разтвори захарта.
В тенджера се изсипва млякото, сметаната, захарта и се оставя на умерен огън да къкри, но не и да ври. Разбърква се, за да се разтвори захарта.
Сваля се от котлона и се оставя за 10-15 минути да се охлади и се прибавя ванилията и желатинът, разбърква се докато се стопи.
Сместа се изсипва в стъклени чаши под наклон, подпрени в тавичка с хавлиена кърпа, примерно. Оставя се да се стегне за най-малко 4 часа или за една нощ.
Ягодите и черешите се поставят в тенджера със захарта и посочената в рецептата вода.
Оставят се да къкрят за около 5 минути при непрекъснато разбъркване.
Сместа се изсипва в стъклени чаши под наклон, подпрени в тавичка с хавлиена кърпа, примерно. Оставя се да се стегне за най-малко 4 часа или за една нощ.
Ягодите и черешите се поставят в тенджера със захарта и посочената в рецептата вода.
Оставят се да къкрят за около 5 минути при непрекъснато разбъркване.
Свалят се от котлона и се изсипват в блендер, за да се пасират и станат на пюре.
Поставят в цедка, за да се отстрани люспата на черешите и на ягодите семките.
Охлаждат се на стайна температура и след това се долива при панакотата.
Коментари