ОРИГИНАЛНИ ФРЕНСКИ ПАЛАЧИНКИ


260 г - универсално бяло брашно
щипка - сол сол
50 г - кристална захар
600 мл - прясно мляко  приятно затоплено
2 ч. л - екстракт ванилия
1 с . л - Cointreau , или друг  ароматен ликьор
50 г - разтопено на стайна температура масло
4 - яйца  L на стайна температура
масло - допълнително за пържене
сладко - от малини, вишни или по желание
лимони - парче
пудра захар
сметана
кленов сироп
Тиган с дебела основа и незалепващо покритие с диаметър 23 см.
Може да се приготвят в блендер, кухненски робот или на ръка с тел за разбиване.
В голяма купа се смесва брашното, захарта и солта. Добре се разбъркват. В друга купа се разбиват яйцата, добавя се прясното мляко, ванилията екстракт, разтопеното масло охладено и ликьора. Прави се кладенче в брашното и внимателно с тел за разбиване, ако се приготвят на ръка,  се добавя яйчената смес. Разбива се енергично  и сместа  се прецежда през цедка.
Сместа трябва да изглежда като лек яйчен крем. Покрива се с фолио и се оставя да почине за 30 минути или за 1 час в хладилник. Може и да престои и до два дни в хладилник. Ако след охлаждането сместа е станала по-гъста се добавя малко прясно мляко и се разбива отново.
Тиган с незалепващо покритие се поставя на котлон на умерена степен да се сгорещи. Слага се малка бучка масло и с тефлоновата четка се размазва маслото по всички страни из целия тиган. Ако не се направи по този начин ще прегори маслото и ще се получат неприятни черни остатъци от прегоряло масло.
С малък черпак се изсипва от яйчената смес да се образува равномерен слой тесто и се пече за 1 до 2 минути на страна, обръща се с широка дървена шпатула от другата страна и се пече за около 30 секунди, или до хубава златиста шарка. Изважда се. Отново се слага малка бучка масло в тигана и отново се разнася със силиконовата четка. Това се прави всеки път задължително за всяка нова палачинка.
Всяка извадена палачинка се намаслява със силиконовата четка по която има достатъчно масло. Това се прави за да не изсъхват палачинките и да са меки ръбовете ѝ. Завиват се във алуминиево фолио за да се задържи топлината им.
Сервирам ги с домашно сладко на вкус, или с няколко капки изстискан лимони поръсени с пудра захар.




Коментари

Популярни публикации