ГЮЗЕЛ БАНИЧКА С ЯБЪЛКА

Гюзел банички с ябълка

5 бр - фини кръгли кори за баница , турски*, 
60 г - разтопено масло
2  средно големи настъргани на едро ренде  - ябълки
канела
стафиди
орехи -  едро смлени
захар - на вкус
пудра захар - за поръска
* ако не се разполага с турски кори ще се работи с такива каквито са налични в момента, предполага се, че са пакет български кори, които са от 400 г и тогава маслото ще се увеличи на 100 гр. и ябълките нека да бъдат 4  -  5 средни големи ябълки. 
Последния път ползвах български фини кори, за баклава, които не ги оформих кръгли, а правоъгълни, като ползвах 2 кори, долната се намазва с масло, поставя се още една и се свива и следват ябълките. Ползвах по две кори, защото българските кори много лесно се разкъсват и ще изпадне неприятно плънката.

Фурна 180 градуса;
Плоска тава покрита с хартия за печене.
Корите за баница се поставят една върху друга и с нож се режат в кръгла форма. За удобство се поставя една голяма тава наобратно и по нея се изрязва кръг.  
Първата кора се намаслява с разтопено масло с четка, а другите се покриват с влажна кърпа, за да не изсъхват.
Пръстите на една ръка се свиват като щипка и се защипва кората в средата, започва да се завива в една посока, върти се, а с другата ръка се оформят гънките. За да са навити красиво има и една малка хитрост, която аз не винаги я ползвам, а тя е : захващат се корите с три пръста, завиват се, слага се по средата на кората  една бутилка , примерно от газирана вода, с отвора надолу и се завърта. Така корите правилно ще се разпределят и е много лесно.
Когато щипката е свита достатъчно, точно в средата върху върху нея се поставя пълна  1 с. л. настъргана ябълка, около 1 с. л. захар, канела, 3-4 стафиди и  пълна 1 ч . л.   смлени орехи.
Гънките на кората се свиват към средата, образува се малко кръгло пакетче. Обръща се и се поставя в тавата за печене. По същия начин се работи  и  с другите кори.
Пече се на 180 градуса до хубаво зачервяване.
След като се охладят се поръсват с пудра захар по желание. 
Може да се добави топка бита сметана или топка сладолед.
https://www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/turkish

Получават се красиви топки във формата на роза, лесно се оформят, ефектни са. Подходяща е да предстоящите празници.
Оригиналната рецепта е с плънка от сирене и зелении, но може и да се приготви с ябълки или тиква, както съм показала, като последната е предварително леко задушена.





Коментари

Популярни публикации