ТОРТА РАФАЕЛО

Бадемово-кокосова торта Рафаело


БАДЕМОВ ПАНДИШПАН
6 - яйца  L, на стайна температура
щипка- сол .
200 г - кристална захар захар
100 г - необелени смлени в блендер - бадеми
125 г - бяло обикновено брашно
1 капка - бадемов екстракт есенция
БЯЛ ШОКОЛАД
200 г - бял шоколад за топене
45 мл -кокосово мляко , или 3 с.л. от консерва
250 г - маскарпоне  на стайна температура
500 г - студена сметана 35%
30 г - пудра захар
40 г - кокосови стърготини
1 ч. л - . екстракт кокос
СГЛОБЯВАНЕ НА ТОРТАТА
240 мл - кокосово мляко от консерва   за поливане на блатовете
кокосови стърготини
5 - 6  - бонбони  по желание, Рафаело за декорация
бял шоколад - стружки или черен шоколад

Фурна - 160 градуса
Тортена форма - с диаметър 23 см, намаслена и покрита с хартия за печене, и отстрани да има допълнителен хартиен висок борд.
Работи се с миксер.
БЛАТ
Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Белтъците се разбиват до разпенване с 1 щипка сол и постепенно се добавя захарта. Разбива се с миксер  на висока скорост до твърди върхове.
Жълтъците се разбиват (разбъркват се добре) с бадемовия екстракт и се добавят наведнъж към белтъците. С шпатула внимателно се объркват до еднородна смес.
Постепенно се добавят и смлените бадеми и на три пъти брашното. Много внимателно се разбъркват с шпатула, за да не се слегне белтъчната маса. Изсипват се в тортената форма, заглаждат се.
Пече се на 160 г за около 45-50 минути. до хубав златист цвят на белтъчното тесто. Изважда се от фурната, охлажда се за около 15 минути. и се изважда блата върху решетка до пълното му изстиване. След като е добре охладен, се разрязва на три блата.

Бадемово-кокосова торта Рафаело 

ГЛАЗУРА
На водна баня се разтопява шоколада с 3 с.л. кокосово мляко. Охлажда се.
В купа с миксер на бавна скорост се разбива маскарпоне до гладка смес. Към него се добавя шоколадът и се разбърква, докато се комбинират.
Охладената сметана се разбива с миксер до твърди върхове и постепенно се добавя пудрата захар. Внимателно лъжица по лъжица се добавя към шоколада. Разбърква се с шпатула. Добавят се и кокосовите стърготини.
СГЛОБЯВАНЕ
Върху въртящ се тортен поднос , за по-голямо удобство,  се поставя подложната тортена чиния, на която по средата се кръстосват широки хартиени ленти,  нека да се застъпват, те ще предпазят от нацапване с крем сервизната чиния, след това се издърпват. Блатът се напоява с кокосово мляко (около 1/3 от кутия) навсякъде, за да се навлажни добре, а отгоре с шпатула се поставя от белтъчно-бадемовия крем, който се разпределя равномерно навсякъде
Захлупва се с втори блат, който също се напоява добре и се разпределя крем и последния блат по същия начин. Останалият крем се разпределя из цялата торта, като се намазват и външните ѝ страни. Отгоре и отстрани се посипва обилно с кокос. Хартиените ленти се отстраняват.
Декорира се с шоколадови стружки. Охлажда се 1 денонощие в хладилник.
https://www.homecookingadventure.com/

Качвам и снимка на готово изпечен белтъчен блат, за да покажа колко е висок и да сте сигурни, че може съвсем спокойно да се раздели на три части с дълъг, остър  нож.
Този торта се прави от бадемов пандишпан от бял шоколад, сметана, маскарпоне и кокосов пълнеж. Уникална торта на вкус с деликатен бадем и кокосов аромат!

Бадемово-кокосова торта Рафаело

Бадемово-кокосова торта Рафаело

Бадемово-кокосова торта Рафаело

Коментари

Популярни публикации