ПЕПЪР СТЕК - MAGNIFIQUE

Френски пепър стек (Пържола Magnifique)

2 с . л - зърна черен пипер
1 ч .л - сол
2 - телешки стека  с дебелина около 3 - 4 см
1 с. л - зехтин Екстра Върджин
2 с. л - масло
1 с . л - масло
200 мл - сметана 30-35%
100  мл - висококачествен коняк
1 с . л - дижонска горчица
ГАРНИТУРА
картофи - запечени с масло на фурна
2 - моркова

Френски пепър стек (Пържола Magnifique) 

Двете супени лъжици зърна черен пипер се натрошават на едро през памучна кърпа с дървено чукче. Стековете щедро се овалват в черния пипер, за да полепне от всички страни. Притиска се с ръка.
Мазнината се загрява на умерен огън. Стековете се пържат от всички страни за по 3 - 4 минути на страна, а страничните им ръбове за по 1 минути. заедно с тигана се и се поставят в загрята фурна на 180 градуса за 7- 8 минути. Изваждат се и се оставят на топло.
В същия тиган със сгорещената мазнина се излива конякът, разбърква се за около 1 минута с дървена лъжица, за да се деглазират всички запечени парченца по дъното му. Добавят се и морковите нарязани на жулиени за кратко време, за да останат хрупкави. Изваждат се.
След като се редуцира наполовина се добавя сметаната, дижонската горчица и още бучка масло. Готви се за около 4-5 минути, за да се сгъсти или по лъжицата да образува т. н. "палто на лъжицата", означава белег на лъжицата.
Парчетата месо се разрязват по диагонали се заливат със соса.

Френски пепър стек (Пържола Magnifique)





Коментари

Популярни публикации