ПАШТЕЙШ ДА НАТА - PORTUGUESE CUSTARD TARTS
























400 г - размразено бутер тесто ,2 листа
3 -4  бр - лимони изрязани със зеленчуковата белачка цели парчета кора лимон
7 бр - яйчени жълтъци
500 г кристална захар
500 мл - прясно мляко
60 г - бяло обикновено брашно
250 мл - вода
1 ч . л - екстракт ванилия

Фурна- 200 градуса
Мъфин форми или метални шоли за печене, две по 12 бр. едната форма.
В касерола се изсипва захарта, лимоновата кора и водата. Поставя се на умерен котлон, разбърква се, докато се разтопи захарта и се оставя да ври около 10 мин. Времето се измерва след завиране. Сваля се от котлона и се оставя настрана. След като се охлади се изваждат лимоновите кори.
В тенджера се изсипва млякото, добавя се брашното и с телена бъркалка се разбърква до напълно гладка смес. Поставя се на умерен котлон и се вари, докато кремът се сгъсти.
Сваля се от огъня и бавно започва да се добавя сиропът при непрекъснато разбъркване с телената бъркалка. Оставя се да се охлади до умерена температура и се добавят жълтъците един по един. Разбърква се, докато се получи гладка смес. Оставя се настрана.
Загрява се фурната на 200 градуса.
Посипва се плот с малко брашно или върху самата хартия се поставя бутер тестото. Разгъва се и леко се разточва на правоъгълник. Посипва се изцяло с канела, разпределя се навсякъде с ръка, намазва се.
Завива се от тясната му страна на руло с помощта на хартията. Разрязва с нож на парчета с дебелина около 2-2.5 см. в зависимост от големината на формата.
Парчетата тесто се поставят изправени и с ръка се смачкват надолу, сплескват се. Всяко парче тесто се поставя в чашката за печене и с пръсти се оформя около стените ѝ догоре. Разстила се възможно най-тънко. С черпак се излива от яйчената смес, напълват се шолите/ формите.
Формата се поставя в загрятата фурна на 200 градуса, пече се за около 18-20 минути или докато се получат хубави запечени петна отгоре.

Паштейш да Ната (Portuguese Custard Tarts)


Коментари

Популярни публикации