RICCIARELLI DI SIENA - РАЗКОШНАТА БИСКВИТА ОТ СИЕНА





2 - белтъка  L на стайна температура 
1 капка - лимонов сок
200 г - пудра захар
200 г - бадемово брашно
2 с . л - ликьор Амарето
настъргана кора от 1 портокал
1 шушулка ванилия
пудра захар за овалване 


Разбиват се белтъците  с капката лимонов сок , докато станат лъскави и твърди.
В купа се смесва бадемовото брашно, пудрата захар и се добавя към белтъците  внимателно с шпатула, за да не спаднат  белтъците.
Към полученото лепкаво тесто се прибавя ванилията, лъжиците ликьор и настърганата портокалова кора. Тестото се разбърква добре, покрива се със свежо фолио и се оставя в хладилник за 1 нощ.
След времето на охлаждане тестото се изважда и се поставя върху обилно поръсен плот с пудра захар. Дели се на две равни  части. Всяка част се оформя на фитил с диаметър 3 см.  Разрязват се фитилите на отделни сладки с дебелина 1.5 см.
Оформят се леко с ръце и се овалват  обилно в  пудра захар.
Подреждат се в тава с хартия за печене и леко отгоре се притискат с пръсти.
Пече се на 160 градуса за около 18 - 20 минути.

Сладката трябва да бъде леко розова , но не и препечена, или веднага щом започнат да се появяват пукнати отгоре се изважда от фурната.
Оставят се в тава за 10 - 15 минути и след това се изваждат да се охлаждат напълно върху решетка.





Коментари

Популярни публикации