ПОРТУГАЛСКИТЕ БАНИЧКИ НА СИНТРА - TRAVESSEIROS DE SINTRA


Португалски Бутер Банички (Travesseiros de Sintra) 40

400 г - бутер тесто
100 мл - вода
300 г - кристална захар
150 г - смлени бадеми
2 ч . л - канела на прах
4 бр -  яйчени жълтъци
1 с . л - царевично нишесте

Фурна - 200 градуса.
Две плоски тави, покрити с хартия за печене.
Започва се с направата на захарен сироп. 
В касерола се изсипва водата и се добавя захарта. Оставя се на умерен котлон да се вари, докато при вдигане на лъжицата сиропът направи нишка от конец. Сваля се и се охлажда.
Бадемите се смилат в робот/блендер на по-едри парченца. 
Добавя се канелата, нишестето и жълтъците. 
Отгоре се изсипва сиропът, разбърква се енергично и се оставя за около 1 час да поеме сместа сиропа и напълно да се охлади. 
Сместа след охлаждане трябва да има консистенцията на гъста паста.
Бутертестото да е с стайна температура. 
Разточва се с точилка на голям правоъгълник. 
С нож се изравнява отстрани и се разрязва по дължина на три части, а след това и през средата, да се образуват големи единични правоъгълници - общо 6 броя. 
Всяко парче тесто се намазва с четка фино с вода, поставя се по средата от плънката, около 2 ч.л., не се разнася по дължина.
Горната част се покрива върху плънката, леко се потупва с пръсти, за да залепне, и се покрива с другото парче тесто, да се получи баничка.
Отстрани баничката се потупват нежно с пръсти, за да се залепи.
Подреждат се в тавата със свивката отдолу на разстояние. 
Охлаждат се за около 30 минути.
Пече се на 200 градуса за около 25-30 минути.
По избор може да се напудрят с пудра захар.


Португалски Бутер Банички (Travesseiros de Sintra)

Коментари

Популярни публикации