БЯЛА МАСЛЕНА ТОРТА - WHITE BUTTER CAKE

Бяла маслена торта

БЛАТ
2 - яйца . L разделени на жълтъци и белтъци
175 г - универсално брашно ,  пресято
2 ч. л - бакпулвер
щипка - сол
113 г  - масло  на стайна температура
200 г - кристална захар
1 ч. л - екстракт ванилия
120 мл- прясно мляко  на  стайна температура
2 - 3 капки - лимонов сок
ПЪЛНЕЖ
75 г - конфитюр от ягоди  или по желание, но да не е течен
КРЕМ
113 г - масло на стайна температура
227 г - крема сирене Филаделфия
360 г - пудра захар
1ч. л - екстракт ванилия -
настъргана кора от 1 лимон или портокал
ДЕКОРАЦИЯ
свежи плодове -  ягоди, боровинки, малини, череша

Приготвят се две тортени форми с диаметър около 20 см - намаслени, набрашнени и изтупани от брашното и покрити с хартия за печене.
Фурната - 170 градуса.
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци, покриват се с фолио и се оставят на стайна температура за 30 минути, ако са били в хладилник..
В купата на миксера се разбива маслото на средна степен и на два пъти се прибавя 150 г захар. Разбива се за 3 минути. до хубав крем. 
Един по един се прибавят жълтъците, като след всеки се разбива, прибавя се и ванилията.
Брашното и бакпулверът се прибавя на три пъти, а прясното мляко - на два пъти, като се завършва с брашно.
В купата на миксера се разбиват белтъците първо до пяна и на два пъти се прибавя и останалата 50 г захар вече на висока скорост до лъскавост на връхчетата на белтъка. 
Добавя се и лимоновия. сок. 
С шпатула разбитите белтъци внимателно се прибавят към жълтъците.
Тестото се разпределя равномерно в две форми или по-точно - около 340 г във всяка форма. Заглаждат се с обратното на лъжица или широка шпатула.
Пече на 170 градуса за около 15 минути или докато ръбчетата на блатовете не се отделят от формата. В средата блатът e мек и еластичен.
Готовите блатове се изваждат от фурната и се оставят във формите за около 10 минути, а после се оставят върху решетка до пълното им изстиване. 
Изстиналите блатове се завиват във фолио и се оставят в хладилник за около 30 минути. 
Това охлаждане спомага за по-лесното поставяне на плънката и глазурата.
В купата на миксера се разбива мекото масло до пяна и се добавя крема сиренето. 
Добавя се пресятата пудра захар и ванилията и се разбива до пухкав крем. 
Глазура трябва да е лека и пухкава

СГЛОБЯВАНЕ
Първия блат се поставя върху тортена подложка, върху него с лъжица се поставя конфитюра от ягоди, ако е много гъст, може да се разреди с 1 с.л. вода, и се намазва, но така че един пръст от външния ръб по края на тортата да остане сух. 
Върху конфитюра се поставят около 3-4 с.л. от белия крем и много внимателно и нежно с шпатула се намазва.
Захлупва се с втория блат и с шпатула тортата се намазва и заглажда. 
С въртене на тортата в кръг се изравнява от всички страни, като шпатулата да е под ъгъл, за да стане добро заглаждане. 
Добре е да остане малко от белия крем, който може да се постави в шприц и да се гарнира тортата с малки въртеливи движения по ръбовете и като малки осмици или нещо друго. Може да се ползва шприц номер 6 на Уилтон.
ДЕКОРАЦИЯ
В средата на тортата се поставят половинки ягоди, няколко малини, няколко боровинки.
Тортата преседява в хладилник за няколко часа преди поднасяне.
Тортените блатове не са високи и са около 1.5 см. - така е в оригинала. Крема сиренето трябва да е с висок процент масленост, иначе кремът става по-течен и по-трудно се нанася.
https://www.joyofbaking.com/


Бяла маслена торта

Коментари

Популярни публикации