ТРАДИЦИОННА СИЦИЛИАНСКА КОЛЕДНА БИСКВИТА


270 г - универсално брашно
30 г - висококачествено какао
8 г  - бакпулвер
125 г - кристална захар
2 г - канела на прах -това е 1/4 малка ч. л .
настъргана кора от 1 портокал
2 ч . л -течен мед
120 г - масло на стайна температура
1 - яйце L
1 - яйчен жълтък L
150 г - разтопен черен кувертюр + 1 ч . л олио
едро смлени ядки шамфъстък за поръска

Фурна - 180 градуса
Две плоски тави покрити с хартия за печене.
В купа се разбърква брашното, какаото, захарта, бакпулвера и канелата с телена бъркалка. Отгоре се поставя маслото на кубчета и се разбива с миксер на ниска степен, докато се оформи пясъчно тесто. Добавя се цялото яйце, жълтъка, меда и настърганата портокалова кора. Разбива се отново и се оформя хомогенно тесто. Завива се във фолио и се оставя за 2 часа в хладилник.

От охладеното тесто се откъсват парчета равни по размер , около 20 - 22 г. Придава им се овална форма, формата е характерна за тези бисквити, и се подреждат с разстояние в тава покрита с хартия за печене.
Пече се в затоплена фурна на 180 градуса за 8 - 10 минути.
Изваждат се от фурната и се охлаждат в самата тава.
Шоколадът се разтопява на водна баня, добавя се и ч. л . олио за блясък.
Всяка бисквита се потопява в шоколад само от горната страна. Оставят се върху хартия за печене и веднага се посипва с натрошен шамфъстък.
Оставят се на стайна температура,  докато стегне шоколада.
https://blog.cookaround.com/cucinareecomeamare/
Типична сицилианска бисквита с какаова основа и шоколадова заливка  с аромат на портокал и мъничко канела с хрупкави  страни и мека сърцевина.
Оформянето на бисквитата е малко трудно, защото омеква тестото, но с малко търпение, малко помощ с точилка  и сладкарски шайбър ще се оформи хубав диск.  Вярно е и това, че ръцете се се омажат в какаото, но това е малкото удоволствие от приготвянето на тази вкусна, ароматна бисквитка.




Коментари

Популярни публикации