НАПУКАНИ СЛАДКИ С ШОКОЛАД И ОРЕХИ

175 г - черен кувертюр
60 г - масло
175 г - универсално брашно
10 г - бакпулвер
1 ч . л - екстракт ванилия
щипка сол
2 - яйца L
150 г - кристална захар
125 г -  смлени по едро орехи
около 60 г - пудра захар за овалване на бисквитата


Фурна - 180 градуса
Две плоски тави покрити с хартия за печене
Стопява се на водна баня шоколада и маслото. Оставя се настрани да се охладят.
Смесва брашното и бакпулвера и се пресяват над голяма купа, добавя се солта и ванилията.
В купа се разбиват яйцата и захарта до побеляване. Добавя се охладената шоколадово - маслена смес и се разбива с миксер на ниска степен, докато се смесят. Добавят се и орехите и на две части сухите съставки. Разбърква се много хубаво, може да се ползва миксер на най-ниската степен за разбиване. Тестото става гъсто и тежко. Купата се покрива с фолио и се оставя в хладилник за 1 час.

Изважда се охладеното тесто. Ръцете леко се намазват от сместа за бисквитите и се напудрят с пудра захар, така по-малко ще лепи тестото при оформяне на бисквитата. Загребва се с лъжица от купата и между дланите бързо се оформя топче. За  равна големина на топчетата ползвах електронно кантарче и всяка топка е около 20 - 21 грама. Овалват се в пудра захар.
Подреждат се в тавата с разстояние едни от други. Тавата се оставя на студено, докато загрее фурната. Преди да се постави тавата във фурната още веднъж ги напудрих с пудра захар през цедка.
Пече се на 180 градуса за 12 до 13 минути.
Бисквитата не трябва да се препича,  да има твърди ръбчета по края и по средата да е мека. При мен изпичането беше точно 12 минути.






Коментари

Популярни публикации